nieuws

VolkerWessels: "Meer actie nodig om stikstofkwestie bouw op te lossen"

Geld,  munten, euro's
Geld, munten, euro's © RTV Oost
Om de PFAS- en stikstofproblematiek in de bouwsector op te lossen, zijn meer ingrijpende maatregelen nodig. Dat stelde het in Overijssel gewortelde bouwconcern VolkerWessels vandaag bij de publicatie van zijn jaarcijfers. Het bedrijfsresultaat van het bouwconcern bedroeg in 2019 269 miljoen euro, een stijging van 7,2 procent ten opzichte van 2018 toen het bedrijfsresultaat 251 miljoen euro bedroeg. 
Volgens het beursgenoteerde bedrijf is de oplossing die de overheid eind vorig jaar aankondigde niet voldoende om de vele bouwprojecten die stil liggen weer op gang te krijgen.

Strenge grens

De problemen in de sector ontstonden nadat de Raad van State vorig jaar het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig had verklaard. De sector kreeg ook te maken met een strenge grens aan de hoeveelheid van de chemische stoffengroep PFAS, waardoor praktisch geen grond mocht worden vervoerd.
VolkerWessels stelt dat de problemen rond stikstof en PFAS vooral in de tweede helft van het jaar duidelijk op de marges drukten.

Vruchten afgeworpen

Minister Stientje van Veldhoven van Milieu verklaarde vandaag nog dat de maatregelen die het kabinet in december heeft getroffen tegen de PFAS-problemen, hun vruchten hebben afgeworpen. De wat ruimere normen voor de schadelijke stoffen PFAS zorgen voor "meer voortgang en beter werkbare situaties in projecten." Uit een enquête blijkt dat twee derde van projecten bij gemeenten weer zijn vlotgetrokken.
VolkerWessels vroeg vandaag juist om meer daadkracht van de regering.  

Projecten uitgesteld

"Meer daadkracht is duidelijk nodig om een groot aantal projecten vlot te trekken, vooral in het infragebied", aldus het bouwconcern in een persbericht. "De verminderde vraag drukt de marges, terwijl opdrachtgevers dit effect versterken door projecten uit te stellen om in de toekomst lagere prijzen te krijgen." VolkerWessels verwacht dat dit probleem op infragebied ook in 2020 zal blijven spelen.
Toch spreekt VolkerWessels de verwachting uit dat prestaties van het bouwconcern dit jaar gelijke tred houden met de resultaten van 2019. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.