Jan Smeekens kan niet verrassen op 500 meter bij WK afstanden

Sprinter Jan Smeekens heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen op de WK afstanden in Salt Lake City. De voormalig wereldkampioen uit Raalte werd in een tijd van 34,45 twaalfde op de 500 meter.

Ondanks dat zijn directe tegenstander ten val kwam, kende Smeekens een goede start van zijn rit. In de laatste binnenbocht kon hij zijn snelheid echter moeilijk onder controle krijgen waardoor hij kostbare tijd liet liggen. 

Kulizhnikov pakt goud  

De wereldtitel ging zoals verwacht naar de Rus Pavel Kulizhnikov, die naar een razendsnelle tijd snelde van 33,72. Zijn landgenoot Ruslan Murashov pakte in 33,99 het zilver en het brons werd door de Japanner Tatsuya Shinhama in de wacht gesleept (34,03). Kai Verbij werd in 34,32 snelste Nederlander. Daidai Ntab werd achter Smeekens dertiende.

Achtereekte ziet dames ploegenachtervolging zilver pakken
De ploegenachtervolging heeft een zilveren medaille opgeleverd voor de vrouwen. Reserve Carlijn Achtereekte uit Lettele, die eerder zilver greep op de 3000 meter, zag Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Antoinette de Jong tweede worden. De ploeg van bondscoach Jan Coopmans finishte op de Utah Olympic Oval in een Nederlandse recordtijd: 2.52,65. Japan prolongeerde de wereldtitel met een wereldrecord: 2.50,76. Het brons was voor Canada (2.53,62)

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: