nieuws

Bornse senioren leren omgaan met veiligheid en babbeltrucs

Senioren uit de gemeente Borne hebben vandaag van alles geleerd over veiligheid en kwetsbaarheid op de Risk Factory op voormalig vliegbasis Twenthe. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met babbeltrucs.
Want hoe herken je iemand die aan de deur staat met een babbeltruc? En wat gebeurt er wanneer je 112 belt? Voor veel senioren zijn dat lastige vragen. Helemaal wanneer je dit nog nooit meegemaakt hebt. 
De bijna vijftig senioren kregen bij de Risk Factory voorlichting en praktijkdemonstraties om te ervaren en te zien hoe dat allemaal gaat. "De mensen hebben een paar weken geleden allemaal voorlichting gekregen. Maar bij de Risk Factory is alles gericht op ervaring. Zoals brandveiligheid en 112 bellen", zegt Joke Boevink, ouderenadviseur van Wijkracht Borne.

Babbeltruc

"Een babbeltruc is iets waarvan de meeste mensen denken dat ze daar niet intrappen. Maar ze komen vaak voor. Wij willen graag bereiken dat mensen zich ervan bewust wordt dat het hen ook kan overkomen", zegt Hans Kienhuis van de Risk Factory.
In één van de filmpjes is te zien dat een pakketbezorger vraagt om nog een klein bedrag van tachtig cent te betalen. Dat kan alleen met PIN. Vervolgens kijkt de pakketbezorger de pincode af en komt de bewoner er later achter dat de pinpas is verwisseld.

Telefoonlader

Ook bij Herman Bruns komt er wel eens een pakketbezorger aan de deur, maar dit heeft hij nog niet meegemaakt. "Je moet wel onder een steen gelegen hebben om niet van die babbeltrucs gehoord te hebben", zegt Herman.
De meeste mensen passen goed op en doen niet zomaar voor iedereen de deur open. Vooral niet in het donker. Ook van brandveiligheid weten mensen veel af. Maar de oplader van de telefoon van de meeste mensen zit ook 's nachts nog steeds in het stopcontact, ook al kan dat brandgevaar opleveren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.