Defensie gaat vliegroute boven Overijssel voorlopig niet gebruiken

Defensie zal de vliegroute boven Overijssel voorlopig niet gebruiken. Dat blijkt uit het overleg tussen de noordelijke provincies en Defensie. De route 10A begint bij de Friese kust en loopt via Steenwijk, Zwolle en Deventer naar de Achterhoek.

De vliegroute bestaat nog, maar wordt al jaren niet meer gebruikt. Onlangs werd gedeputeerde Tijs Bree overvallen met het nieuws dat de laagvliegroute mogelijk weer in gebruik genomen zou worden om te oefenen met nieuwe F35-gevechtsvliegtuigen.

"Als je die vliegroute niet gebruikt, kun je die net zo goed schrappen", laat een woordvoerder van de provincie weten. Door 10A kunnen niet alle projecten, zoals de bouw van windmolens, onder de route doorgaan. Daarom heeft de provincie de voorkeur dat die route definitief verdwijnt.

Zorgen

Een aantal partijen zoals SP en CDA sprak eerder deze maand uit zich zorgen te maken over de plannen van Defensie. Zo is er volgens CDA-Statenlid Bart van Moorsel nogal wat veranderd in de ruimtelijke ordening van Overijssel. "Er liggen inmiddels woonwijken op plekken in de route, die er nog niet waren toen de laagvliegroute voor het eerst in gebruik werd genomen."

Wat er definitief met de laagvliegroutes gaat gebeuren, is nog niet bekend. Defensie komt eind maart met uitsluitsel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: