nieuws

Boek over psychische problemen door 'probleemkanaal' aangeboden aan gemeentebestuur Twenterand

Wethouder Roel Koster (links) krijgt het boek van voorzitter Jan de Haan van Kant Nog Wal
Wethouder Roel Koster (links) krijgt het boek van voorzitter Jan de Haan van Kant Nog Wal © Gemeente Twenterand
Het boek over psychische problemen door 'probleemkanaal' Almelo-De Haandrik is vanmiddag aangeboden aan het gemeentebestuur van Twenterand. Uit dit boek, met daarin interviews met kanaalbewoners, blijkt dat behalve veel materiële schade een aantal gedupeerde huiseigenaren kampt met zowel psychische als fysieke klachten, zo meldde RTV Oost afgelopen zaterdag. Een delegatie van Kant Nog Wal overhandigde het boek vanmiddag aan wethouder Roel Koster van Twenterand.
Het boek is speciaal gemaakt om de provinciale en lokale politici ervan bewust te maken dat het leed rond het kanaal niet beperkt blijft tot schade aan huizen. Zo kampen bewoners met depressies of lichamelijke klachten, omdat ze soms nachtenlang wakker liggen.

Politici aan zet

De plaatselijke en provinciale politiek is de komende tijd aan zet als het gaat om het oplossen van de huidige problemen. Bij de provincie Overijssel zijn intussen al ruim driehonderd meldingen binnengekomen van verzakte huizen, scheuren in muren en ondergelopen kelders.
Vrijdag meldde RTV Oost dat de provincie Overijssel al in 2010 door het ingenieursbureau Royal Haskoning was gewaarschuwd voor de risico's die het uitbaggeren van het kanaal Almelo-De Haandrik met zich mee zou brengen.
Tekst gaat verder onder foto
Het rapport waarin ingenieurs waarschuwen voor de risico's bij het uitbaggeren van het kanaal
Het rapport waarin ingenieurs waarschuwen voor de risico's bij het uitbaggeren van het kanaal © RTV OOST
Onderzocht wordt echter nog of deze problemen daadwerkelijk zijn ontstaan door werkzaamheden aan het kanaal, dat tussen 2011 en 2014 is uitgediept om het geschikt te maken voor zwaardere scheepvaart.
Het onderzoek naar de oorzaak wordt maandag 30 maart gepresenteerd. Het provinciebestuur wil daarna de gedupeerde kanaalbewoners zo snel mogelijk laten weten of ze in aanmerking komen voor een schadevergoeding. 

'Geen Groningse toestanden'

De provincie Overijssel heeft hiervoor overigens al wel enkele tientallen miljoenen euro's gereserveerd. Mocht blijken dat er een verband bestaat tussen de baggerwerkzaamheden en de problemen aan de huizen, dan zal de provincie de schadevergoeding voorschieten, los van een eventuele procedure met de aannemer over de schuldvraag.
Daarmee wil de provincie 'Groningse toestanden' voorkomen, refererend aan de problemen rond de schadevergoedingen aan huizen in het Groningse gaswinningsgebied.
Tekst gaat verder onder foto
De cover van het boek over de psychische en fysieke problemen waar de kanaalbewoners mee kampen
De cover van het boek over de psychische en fysieke problemen waar de kanaalbewoners mee kampen © RTV OOST

Persoonlijk leed

"Dit boek is niet voor publicatie, maar puur voor de mensen die de komende tijd gaan over de politieke besluitvorming", aldus een woordvoerder van Kant Nog Wal.
"We willen met deze verhalen aantonen dat dit kanaal meer is dan een bak met water en problemen rond huizen betreft, maar dat er ook heel veel persoonlijk leed achter schuilgaat."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.