nieuws

Steun van publiek voor actievoerende boeren brokkelt af

Boerenprotest
Boerenprotest © RTV Oost / Chantal Everaadt
Het protest van de boeren, morgen in Den Haag, krijgt in de vier noordelijke provincies maar nipte steun. Dat blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen van Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen in samenwerking met onderzoeksbureau Kien Onderzoek. Ruim 52 procent van de ondervraagden steunt het boerenprotest. Wat ook opvalt is dat een derde van de ondervraagden minder steun geeft aan het protest door de harde uitspraken van Farmers Defence Force. 
Onder anderen Overijsselse boeren trekken morgen weer naar Den Haag om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Het protest staat op de rol één dag voor er in de Tweede Kamer gedebatteerd wordt over het stikstofbeleid. Bovendien komt de agrarische sector donderdag zelf met de resultaten van een onderzoek naar de meetgegevens van het RIVM. 
Het boerenprotest kan opnieuw leiden tot overlast, vooral op de weg. Toch houdt de sector de sympathie vast van een meerderheid van de ruim 1200 ondervraagde inwoners van de noordelijke provincies van Nederland.

Boeren in verdomhoekje

Als deelnemers aan het onderzoek gevraagd wordt waarom ze de boeren nog volledig of enigszins steunen wordt veel verwezen naar de steeds veranderende regels waarmee boeren te maken hebben. Ze zitten in het verdomhoekje en worden hard getroffen, luidt het oordeel.
Twaalf procent van de ondervraagden in Overijssel, Groningen, Friesland en Drenthe steunt de demonstratie helemaal niet. Het geeft alleen maar oponthoud en overlast, ze demonstreren te vaak en er zijn te veel boeren in Nederland', zijn de argumenten daarvoor. 
Klik op de nummers boven de visual om de uitslagen per vraag te zien

Terechte demonstraties

De ondervraagden in de noordelijke provincies van Nederland vinden het ook terecht dat boeren demonstreren tegen het stikstofbeleid. Maar liefst 62 procent is het eens met een stelling van die strekking. 
Klik op de nummers boven de visual om de uitslagen per vraag te zien
Toch vindt maar een klein deel van de ondervraagden dat de stikstofmaatregelen niet ten koste mogen gaan van de boeren. Op de stelling 'ik vind dat er maatregelen genomen moeten worden om de stikstofuitstoot te verminderen, ook al is dit nadelig voor de boeren en de agrarische sector', geeft ruim 38 procent van de ondervraagden aan het eens te zijn met die stelling. 
Een derde van de ondervraagden staat neutraal tegenover die stelling en ruim 27 procent is het er niet mee eens. 

FDF schaadt boeren

De harde uitspraken van Farmers Defence Force (FDF) lijken de boeren geen goed te doen. In een persbericht, begin deze maand verweet de FDF 'vleesbazen, zuivelbobo's en voerboeren' dat zij buiten FDF om met minister Schouten van Landbouw spraken over de stikstofaanpak. Ook stelde de groepering dat 'een ieder die de sector verraadt, dat zal weten.'  
Ruim 32 procent van de ondervraagden geeft aan het eens te zijn met de stelling 'ik geef nu minder steun aan de boeren door harde uitspraken van boerenorganisatie Farmers Defence Force'. Bijna 25 procent staat neutraal tegenover de stelling, terwijl 35 procent het er niet mee eens is. 
Wil je inzicht in alle resultaten? Kijk dan hier of hier
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.