Nieuws

Tweede Kamer wil nieuw landelijk meldpunt voor sektes

De Overijsselse Hannelore van Otterloo
De Overijsselse Hannelore van Otterloo © RTV Oost
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een nieuw meldpunt voor sektes. Minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) moet met een alternatief komen voor het eerder dit jaar opgeheven Sektesignaal.nl. Het nieuw te vormen meldpunt is niet alleen bedoeld voor slachtoffers van sektes, maar ook voor familie en vrienden die alarm willen slaan over mogelijke misstanden binnen religieuze groeperingen.
Meerdere Kamerfracties maakten zich grote zorgen dat de subsidiekraan van Sektesignaal.nl werd dichtgedraaid, waarop het meldpunt per 1 januari dit jaar werd opgedoekt. Dat gebeurde juist op een moment dat het aantal meldingen over sektes naar recordhoogte is gestegen. Naar schatting zijn er momenteel ruim 80 sektes in ons land met zo'n 10.000 volgelingen actief.
Alternatief
Meerdere Kamerfracties dienden daarom een motie in bij minister Grapperhaus dat hij met een alternatief komt voor Sektesignaal.nl. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vanmiddag in. De bewindsman moet nu met een nieuw meldpunt komen. Het is overigens nog onduidelijk hoe dat eruit moet gaan zien. "Het woord is nu aan de minister", aldus Jeroen van Wijngaarden (VVD), die samen met collega-parlementariërs Van Nispen (SP), Kuiken (PvdA) en Van Toorenburg (CDA) alarm sloeg over het opdoeken van het sektemeldpunt.

Volop actueel

Sektes zijn momenteel weer volop actueel. Zo werd een gezin uit Ruinerwold, geleid door een strenggelovige vader, vorig jaar wereldnieuws. Het gezin woonde, voordat het neerstreek in Drenthe, onder meer in Hasselt en Zwartsluis.
Recent nog was bij RTV Oost de documentaire 'Hannelore, het meisje uit de sekte' te zien. Deze Overijsselse vrouw zat als kind jarenlang opgesloten in de 'Gemeente Gods', de beruchte sekte van de inmiddels overleden leider Sipke Vrieswijk alias De Profeet. De vrouw woonde, nadat ze door de Tubbergse agent Peter Withag uit de sekte was bevrijd, in Vriezenveen en later Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.