nieuws

Nachtelijke trek(ker)tocht: boeren op weg naar Den Haag voor protest

Op weg naar Den Haag
Op weg naar Den Haag © ANP
De eersten stonden gisteravond al op het Binnenhof, maar de meeste boeren die vandaag in Den Haag demonstreren zijn vannacht op weg gegaan richting de Hofstad. Deze keer niet massaal over de snelweg, want de politie beboet deze keer wel boeren die de snelweg op gaan. Even na middernacht vertrok onder meer vanuit Meppel een stoet trekkers richting Staphorst en verder naar het westen, met boeren uit Overijssel, Drenthe en Groningen.
Verslaggever Robert Jansema volgde de stoet via Staphorst, Hasselt en Kampen richting de Veluwe. "Het leek erop dat dat het inderdaad alleen N-wegen zouden worden die de boeren af zouden gaan, maar we hebben signalen gekregen dat ze wel de snelweg op zijn gegaan. Maar dat was vooral op het moment dat ze Gelderland uitreden en de Randstad inkwamen." 

Gedragscode

Farmers Defence Force heeft voor vandaag een gedragscode opgesteld, waarin wordt opgeroepen niet met trekkers over de snelweg naar Den Haag te rijden. Files zoals tijdens eerdere demonstraties moeten daarmee voorkomen worden. Veel boeren komen met bijvoorbeeld openbaar vervoer naar Den Haag. 
Politie Overijssel meldt vooralsnog dat op de N50 bij Teuge één tractor van de weg is gehaald die bij Voorst de snelweg op was gereden. De bestuurder is aangehouden vanwege gevaarlijk rijgedrag. Bij Rolde, in Drenthe, werd een groep boeren beboet voor het rijden op een weg waar dat niet mocht en op de A28 bij Hoogeveen werden drie trekkers van de snelweg gehaald.

Eigen onderzoek

De boeren demonstreren vandaag opnieuw tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Er worden zo'n 7500 boeren in Den Haag verwacht. Morgen maakt Mesdag Zuivelfonds de cijfers van haar eigen stikstofberekening bekend.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.