Raad van State handhaaft dwangsom van 250.000 euro voor Kamper scheepssloper

Bij een volgende overtreding bij de import van sloopschepen zal recyclingbedrijf Hoeben RDM in Kampen zwaar worden beboet. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. De Raad hield een dwangsom van 250.000 euro in stand, omdat Hoeben de importregels voor afval heeft overtreden.

Het is niet de eerste keer dat de scheepssloperij in de fout gaat. De enorme dwangsom moet een nieuwe overtreding voorkomen. "We kunnen bij hem alleen met harde hand naleving van de regels afdwingen", verklaarde een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eerder bij de Raad.

Afval

Hoeben schond in 2017 de regels met het importeren van een vervallen duwbak uit België. Een duwbak is een binnenschip dat door een ander schip geduwd wordt, zodat er geen bemanning aan te pas hoeft te komen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waar de ILT onder valt, kwam tot de conclusie dat het om afval ging.

De duwbak was zo vervallen dat die alleen nog met zeer hoge reparatiekosten kon worden gebruikt. Daarbij ontbrak ook nog eens het vereiste document om te mogen varen. Voor de import van afval gelden strenge regels. Hoeben heeft die niet gevolgd, omdat die de duwbak niet als afval zag. Hij was van plan de duwbak door te verkopen.

De Raad ziet dit, net als het ministerie, toch anders. De duwbak was al lek toen die naar de scheepswerf werd versleept en eenmaal op de kade viel die in stukken uiteen. Voor de Raad telt ook zwaar dat de duwbak niet meer als zodanig mocht worden gebruikt vanwege het ontbrekende document. "De duwbak is terecht als afvalstof aangemerkt", concludeert de Raad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: