nieuws

'Uitgelekt stikstofonderzoek Mesdag Zuivelfonds niet gebaseerd op cijfers van Universiteit van Amsterdam'

De uitkomsten van het uitgelekte onderzoek van het Mesdag Zuivelfonds naar de stikstofuitstoot door boeren is niet gebaseerd op data van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat zegt directeur Annemarie van Wezel van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de UvA, vanmiddag bij RTV Oost. 
Eerder vandaag lekte uit dat boeren verantwoordelijk zijn voor zo'n 23 procent van de neerslag van stikstof in Nederland en niet voor 46 procent zoals het RIVM beweert. Dat zou staan in een rapport van het Mesdag Zuivelfonds dat morgenmiddag wordt gepresenteerd in Den Haag.
Volgens het artikel heeft het Mesdag Zuivelfonds de RIVM-cijfers opnieuw doorberekend, gebruikmakend van data uit nieuwe lopend onderzoek van onder meer de UvA. 
Dat kan niet, zegt directeur Van Wezel van het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica aangezien het onderzoek van de universiteit nog moet beginnen en bovendien drie jaar duurt. "Dat rapport is dus niet gebaseerd op cijfers uit ons onderzoek."
Van Wezel kent het rapport van het Mesdag Zuivelfonds niet inhoudelijk en wil ook niet reageren op de uitkomsten. "Om dat te kunnen, moet ik het rapport echt zien."

Planten en korstmossen

Het onderzoek van de UvA verschilt van de metingen door het RIVM omdat de universiteit kijkt naar de daadwerkelijke depositie. De universiteit bekijkt welke invloed stikstofdepositie heeft op planten en korstmossen. "Het RIVM schat de stikstofdepositie in op basis van metingen in de lucht."
De universiteit onderzoekt aan de hand van planten en korstmossen hoe ver stikstof landt van de boerderij. Een deel van die planten en mossen staat in normale grond, terwijl een ander deel in stikstof verzadigde grond staat. De universiteit kijkt dus letterlijk naar wat er met de plantjes gebeurt in de grond. "Het is minder een inschatting dan de metingen van het RIVM."
Van Wezel erkent wel dat de uitkomsten van het onderzoek moeilijk zijn om landelijk te interpreteren, omdat het onderzoek heel lokaal is. "Het RIVM heeft landelijk dekkende modellen." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.