nieuws

Failliete Hengelose houthandelaar werd in opdracht curator twee maanden lang gegijzeld

Failliete houthandelaar werd in opdracht curator twee maanden lang gegijzeld
Failliete houthandelaar werd in opdracht curator twee maanden lang gegijzeld © GettyImages
De directeur van Global Wood Import uit Hengelo, een handel in exotisch hout, blijkt in opdracht van de curator twee maanden lang te zijn gegijzeld op verdenking van faillissementsfraude. Nadat de houthandelaar uiteindelijk een gedeeltelijke bekentenis aflegde, werd hij weer op vrije voeten gesteld. Volgens curator Arco Blankestijn is het hoogst uitzonderlijk dat een ondernemer twee maanden lang wordt gegijzeld.
Global Wood was gespecialiseerd in de import van exotische houtsoorten uit onder meer Brazilië en Afrika, maar ging in november bankroet. Omdat de curator vermoedde dat er meerdere zaken rond het faillissement niet deugden - waaronder de omvang van de houtvoorraad - vroeg hij de rechtbank om de ondernemer te laten gijzelen. Uiteindelijk zat de directeur van Global Wood maar liefst twee maanden 'achter de tralies'. 

Gedeeltelijke bekentenis

Volgens de curator heeft de ondernemer een verklaring afgelegd, waarin hij de malversaties gedeeltelijk bekende. Zo bleek er gesjoemeld met de houtvoorraden, waardoor voor circa twee ton buiten de boeken werd gehouden. Na het afleggen van de verklaring kwam de directeur eind januari weer vrij. "Dat een ondernemer wordt gegijzeld als pressiemiddel komt wel vaker voor, maar twee maanden is wel uitzonderlijk lang", aldus Blankestijn.

Rode cijfers

Global Wood bestond sinds 2009 en verkocht geïmporteerd hout door aan de groothandel. De afgelopen vijf jaar werden op een jaaromzet van tussen de 4,5 en 5,5 miljoen euro aanvankelijk nog behoorlijke winsten geboekt, maar sinds 2017 schreef het bedrijf rode cijfers. Alleen al in 2018 ging het om ruim 167.000 euro, zo blijkt uit het openbare faillissementsverslag.

Schuldenlast

Verder blijkt uit dit verslag dat de onderneming voor ruim 6,5 ton bij de bank in het krijt staat. Daarnaast zijn er nog zeven andere crediteuren die een vordering van bijna 1,4 miljoen euro open hebben staan. Ook heeft het bedrijf bij de fiscus 1,5 ton schuld.
De curator werkt nog volop aan het onderzoek naar de achtergronden rond het faillissement.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.