nieuws

Honderden bewoners rondom V1-bom in Deventer moeten huis uit tijdens onderzoek EOD

De V1-raket
De V1-raket © Gemeente Deventer
Ruim 560 huishoudens die rondom de gevonden V1-bom naast de A1 bij Deventer wonen, moeten tijdens het onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst op zondag 8 maart hun huis uit.
'Voor de veiligheid van de inwoners, de EOD en de hulpdiensten, wordt tijdens de werkzaamheden een gebied ontruimd van 1400 meter rondom de V1. Op zondag 8 maart tussen 7.00 en 19.00 uur moeten de bewoners  woonadressen in Voorst en Deventer hun huis verlaten', schrijft de gemeente.
De A1 wordt tussen Twello en Deventer in beide richtingen afgesloten. Ook meerdere lokale wegen worden afgesloten. 

Vondst

Bij werkzaamheden voor de verbreding van de A1 zijn vorig jaar resten van de bom gevonden. De V1 is een zogenoemde ramjet: een onbemand straalvliegtuig met springstof, dat veelvuldig werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De EOD heeft de ontstekingsmechanismen afgelopen dagen geïdentificeerd en een plan gemaakt hoe zij de bom gaan ruimen.
De EOD gaat de ontstekingsmechanismen verwijderen en vervolgens de springstof van 935 kilo in kleinere stukken opdelen. Deze worden ergens anders vernietigd.

Informatiebijeenkomst

De vindplaats van de ramjet is afgezet en afgedekt met grond. Zolang de V1 onberoerd blijft, is er volgens de gemeente Deventer geen gevaar voor de omgeving.
De gemeenten Deventer en Voorst houden vanavond een informatieavond voor omwonenden van de vindplaats. Die krijgen dan ook te horen of ze tijdens de ontmanteling thuis kunnen blijven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.