Carnavalsoptochten afblazen of niet? Burgemeesters waarschuwen voor storm Ellen

Burgemeesters Wilmien Haverkamp (Tubbergen) en John Joosten (Dinkelland) waarschuwen de carnavalsverenigingen in een brief voor het onstuimige weer dat dit weekend is voorspeld. Als door stormachtig weer de situatie te gevaarlijk is, kunnen zij zelfs de optochten afblazen door de vergunningen in te trekken.

In de brief wordt vooral gewezen op het gevaar van de windstoten die storm Ellen mogelijk met zich meebrengt. Zo moet er bijvoorbeeld extra worden gelet op losse en draaiende elementen van wagens. 

tekst gaat verder onder video

Toch verwacht de gemeente Dinkelland niet dat het intrekken van vergunningen nodig zal zijn. De gemeente heeft in aanloop naar de optocht goed en vaak contact met de verenigingen en verwacht dat er geen risico zal worden genomen.

Ik snap de zorg bij de carnavalsvierders
weerman Ton ten Hove

Dat komt mede door het incident in 2016 waarbij tijdens de verlichte optocht in Tubbergen een deel van een carnavalswagen in het publiek viel. Daarbij raakten drie personen gewond.

Morgen beslissen

Maar bij welke omstandigheden blazen de verenigingen het wel af? "We zullen ter plekke kijken of het kan doorgaan", vertelt Hans Pol van carnavalsvereniging De Köttelpeer'n over de Denekampse optocht die vandaag om twee uur op het programma staat. "En als de burgemeester de stekker eruit trekt, dan is dat maar zo", zegt hij.

Weerman Ton ten Hove stelt dat er geen storm komt. "Ik snap de zorg bij de carnavalsvierders. We hebben het over de kans op zware windstoten. Maar een storm? Dat zie ik er niet in."

De optocht mag niet tot gevaarlijke situaties leiden en daarom kan de carnavalsvereniging er vrede mee hebben als het wordt afgelast. "Het weer hebben wij niet in de hand, maar de veiligheid staat voorop. Tot vanmiddag twaalf uur kunnen we beslissen of de wagens blijven staan of niet." 

Weerbericht in de gaten houden

De carnavalsverenigingen in Twente hebben onderling contact over het wel of niet door laten gaan van de optochten. Op basis van dat contact en de adviezen van het KNMI zal er een beslissing worden genomen.

Ten Hove voorspelt dat het weer niet aan de carnavalsvreugde zal bijdragen. "Het wordt vandaag een miezerige dag met vooral later in de middag flinke windstoten. Ook zondag wordt een natte dag, wel met wat minder wind. Het is uitkijken geblazen voor de windstoten."

Deze carnavalsoptochten volg je live bij RTV Oost

Tubbergen: De Twentse Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen kun je op vrijdag 21 februari vanaf 19.00 uur live zien op tv en op de Facebookpagina van RTV Oost.


Salland: Vandaag gaat Expeditie Oost langs diverse optochten in Salland. Op de Facebookpagina van RTV Oost Carnaval kun je zien waar ze zijn. ’s Avonds zie je om 17.10 uur een samenvatting van het rondje Salland op TV Oost.


Oldenzaal: Op zondag 23 februari kun je vanaf 12 uur live op televisie kijken naar de Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal. De optocht is ook te zien op de website en op YouTube. Een samenvatting van deze optocht zie je ’s avonds om 18.30 uur bij TV Oost en maandagmiddag om 12.00 uur.

Raalte: Diezelfde dag kun je vanaf 13.00 uur op de website en de Facebookpagina van RTV Oost live kijken naar de Grote Sallandse Carnavalsoptocht in Raalte. Een samenvatting van deze optocht zie je ’s avonds om 20.30 uur op TV Oost.


Zwolle: RTV Oost sluit carnaval af op Rosenmontag, op maandag 24 februari, met het Carnavalsconcert in Zwolle. Bekijk het sfeerverslag op Facebook RTV Oost Carnaval en rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: