nieuws

WOII in foto's: schuilen tijdens de bombardementen

Kun jij het je voorstellen? Dagelijks moeten vrezen voor bombardementen en beschietingen? Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven, werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's. 
Op deze foto, vermoedelijk gemaakt door meneer Hartgerink uit Diepenheim, zien we een moeder en haar zoon voor hun schuilplaats, een duiker onder de weg door in de buurt van Markelo. Bij bombardementen en beschietingen kropen ze hierin om te schuilen. De duiker ligt er nog steeds.
Binnen achthonderd meter van de boerderij waren de Duitsers gelegerd in de wal van het Twentekanaal, waardoor beschietingen soms heftig waren. 
Schuilen tijdens de bombardementen
Schuilen tijdens de bombardementen © Bron: Eigen foto / Hartgerink

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Meer verhalen over oorlog en bevrijding vind je op onze vrijheidspagina. Wat er verder in Overijssel gebeurt vanwege 75 jaar vrijheid lees je op de pagina van Overijssel Viert Vrijheid. Veel activiteiten zijn helaas vanwege het coronavirus geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.