nieuws

WOII in foto's: het onderduikschip in het Zwarte Water

Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's. 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag er een schip verscholen in het riet in een zijarm van het Zwarte Water, kort bij de monding van de Vecht. Het schip werd gebruikt door de Zwolse ondergrondse groep 'De Groene', onder leiding van Henk Beernink. 

Tijdelijk onderkomen

Geallieerde bemanningsleden uit neergeschoten vliegtuigen werden er tijdelijk ondergebracht, in afwachting van hun mogelijke terugkeer naar Engeland. Ook werden er andere onderduikers opgevangen die op de vlucht waren voor de Duitsers, onder andere mensen die zich onttrokken hadden aan de arbeidsplicht. Er waren veel mensen die van het bestaan van de boot wisten; het is dan ook bijzonder dat de plek nooit verraden is. 
Op deze foto zien we van links naar rechts Toon Linssen, Xavier Janssen, Paul Verlaets en Chris Bosmans. Zij maakten deel uit van een grote verzetsgroep in Salland. 
Het onderduikschip
Het onderduikschip © Onbekend / Bron: Historisch Centrum Overijssel

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.