nieuws

Oud-eigenaar S.E. Fireworks praat voor het eerst over vuurwerkramp

Ex-eigenaar Smallenbroek van S.E. Fireworks doet boekje open over ramp
Ex-eigenaar Smallenbroek van S.E. Fireworks doet boekje open over ramp © RTV Oost
Bijna twintig jaar zweeg Enschedeër Harm Smallenbroek (66) over de vuurwerkramp, tot twee jaar voor de ontploffing was hij eigenaar van S.E. Fireworks. Nu er openlijke beschuldigingen zijn dat hij betrokken is bij de ramp, vecht hij voor eerherstel. Hij vertelt zijn verhaal aan dagblad Tubantia.  
Bij de vuurwerkramp kwamen 23 mensen om en vielen er bijna duizend gewonden. Smallenbroek was tijdens de ramp op vakantie op Malta. Het heeft de ex-eigenaar voor het leven getekend. "Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt", vertelt hij aan de krant

Beschuldigingen

De 66-jarige Enschedeër heeft sinds de ramp niet openlijk gepraat over de situatie, maar nu klokkenluider Paul van Buitenen op internet hem beschuldigt van betrokkenheid bij de vuurwerkramp begint Smallenbroek te vertellen. 
Van Buitenen zegt dat de ex-eigenaar meerdere motieven had voor het laten exploderen van het bedrijf. Zo zou hij het liefst de grond zonder huurder willen verkopen aan de gemeente en zou hij een concurrent op het gebied van vuurwerkverkoop hebben willen uitschakelen. 
Smallenbroek zegt dat de nieuwe eigenaren bij de overname van zijn vuurwerkbedrijf al jaren op de hoogte waren van het voorkeursrecht voor de gemeente. "Daarom was er ook maar een huurperiode van vijf jaar." 
Ook geeft hij aan dat hij er juist belang bij had dat de nieuwe eigenaren het voor de wind ging. "Bij de verkoop kregen de heren een achtergestelde lening van 600.000 euro, tegen een rente van 7 procent per jaar. Van dat geld heb ik dus geen cent gezien." 

Schuld

Smallenbroek vindt het vreemd dat hij wordt beschuldigd zonder dat Van Buitenen hem gesproken heeft. "Hij schreeuwt om zich heen. Iedereen heeft het gedaan bij de ramp. Het is de schuld van het Rijk, van Enschede, van de brandweer en nu ik dus. Maar dat hij ooit een gerespecteerd klokkenluider was, wil niet zeggen dat hij ook een goede ramponderzoeker is."
Smallenbroek zegt dan ook geen schuld te hebben. "Als ik de boel wil saboteren, ga ik toch zeker niet lekker op vakantie en laat mijn twee kinderen thuis. Wat denkt zo'n man nou?"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.