nieuws

WOII in foto's: buurtkinderen in de Seringenstraat in Zwolle

Hoeveel impact had de oorlog op het dagelijks leven? Was er constante dreiging en hoe heeft die gevoeld? Om daar een goed beeld van te krijgen, werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's. 
Op deze foto zien buurtkinderen uit de Seringenstraat in de Zwolse wijk Assendorp. Ze gingen samen op de foto in april 1943. 
In het midden van de foto staan drie Joodse kinderen uit het gezin Krammer. Zij werden in juni 1943 met het zogenoemde kindertransport uit Vught via Westerbork op transport gesteld naar Sobibor. Daar werden ze vermoord.
De buurtkinderen uit de Seringenstraat
De buurtkinderen uit de Seringenstraat © Mevrouw Maazen / Bron: Historisch Centrum Overijssel

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.