nieuws

Overijssel neemt de tijd voor zoektocht naar oplossing voor ganzenoverlast

Ganzen in de uiterwaarden
Ganzen in de uiterwaarden © RTV Oost
Ganzenoverlast, hoe pak je dat aan? Het instellen van winterrustgebieden wordt gezien als een mogelijke oplossing voor Overijssel. Agrarische gebieden binnen Natura 2000-gebieden komen daarvoor in aanmerking. Friesland, Gelderland en Noord-Holland kennen al ganzenrustgebieden in de winter en maatregelen in de zomer. De provincie Overijssel wil daaraan een voorbeeld nemen. Pas eind 2021 wordt duidelijk welke aanpak Overijssel kiest.
Het beheer, de schadebestrijding en het beleid voor de ganzen is in Overijssel een veelbesproken onderwerp. Er gaat veel tijd in zitten en er lopen veel juridische procedures. Om die reden zijn er eind vorig jaar gesprekken gevoerd tussen gedeputeerde Ten Bolscher en verschillende partijen die zich bezighouden met ganzenoverlast, zoals de Faunabeheereenheid Overijssel.
De volgende stap is nu een verkenning door de provincie naar de beste oplossing. Dat houdt in dat verschillende scenario's worden bekeken, de regels die daar bij horen en de mogelijkheden voor schadevergoeding. Daarbij wordt ook gekeken naar het beleid van andere provincies, waar veel ganzen voorkomen. 
De provincie neemt de tijd voor het onderzoek naar een oplossing; de verkenning gaat het hele jaar duren. Begin volgend jaar kan dan het beste plan worden uitgewerkt. Provinciale Staten neemt dan uiteindelijk eind 2021 een beslissing over de aanpak van de ganzenoverlast.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.