nieuws

WOII in foto's: Duits vliegtuig stort neer bij viaduct in Zwolle

Hoeveel impact had de oorlog op het dagelijkse leven? Was er constante dreiging en hoe heeft dat gevoeld? Om daar een goed beeld van te krijgen, werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's. 
Tijdens de oorlog kwamen er twaalf geallieerde vliegtuigen neer in Zwolle en omgeving. In de laatste fase van de oorlog vielen de geallieerden Duitse stellingen (strategische Nederlandse objecten zoals spoorverbindingen, red.) aan.
Dat bleef niet zonder gevolgen. Op de foto zien we een Duits toestel dat in 1943 neerstortte bij een viaduct aan de Hoogstraat in Zwolle. 
Duits vliegtuig stort neer bij viaduct Hoogstraat Zwolle
Duits vliegtuig stort neer bij viaduct Hoogstraat Zwolle © Onbekend / Bron: Historisch Centrum Overijssel

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.