nieuws

WOII in foto's: Corrie Kieft vervoerde wapens met gevaar voor eigen leven

Wat zou jij hebben gedaan in de oorlog: zoveel mogelijk het dagelijks leven proberen op te pakken of had je je aangesloten bij het verzet? Om een goed beeld van te krijgen van het leven in oorlogstijd werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's. 
Op de foto zien we Corrie Kieft. Zij was een van de koeriers die vervalste documenten en wapens op de fiets vervoerde voor de Zwolse verzetsgroep 'De Groene' onder leiding van Henk Beernink. Jonge vrouwen konden zich in de oorlog makkelijker verplaatsen dan jonge mannen; die liepen een veel groter risico opgepakt te worden.
Koerierswerk voor het verzet was levensgevaarlijk. In maart 1945 werd Corrie gearresteerd door de beruchte Zwolse agent Piet Cieraad van de Sicherheitsdienst. Ze werd afgevoerd naar Westerbork, maar heeft de oorlog wel overleefd.
Corrie Kieft vervoerde wapens met gevaar voor eigen leven
Corrie Kieft vervoerde wapens met gevaar voor eigen leven © Onbekend / Bron: Historisch Centrum Overijssel

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.