nieuws

WOII in foto's: de bevrijders onderweg naar Hengelo en Borne

Hoe zou bevrijding voelen na vijf jaar onderdrukking? Zou je meteen kunnen geloven dat de oorlog over was? En wat een ervaring moet het zijn geweest, de geallieerden in hun legervoertuigen door de straten van Overijssel. Om een goed beeld te krijgen van de Tweede Wereldoorlog, werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's.
De bevrijding van Borne en Hengelo begin april 1945 was een geïntegreerde operatie uitgevoerd door de 43e Wessex Divisie met ondersteuning van de 8e Pantserbrigade en de 1e Royal Dragoons. Hier zien we situatie op de driesprong Hengelosestraat-Bosweg, ter hoogte van uitspanning De Broeierd.
De foto toont een Shermantank van de Sherwood Rangers Yeomanry en een Brencarrier van het 7e Royal Hampshire Regiment.
De Sherwood Rangers Yeomanry en 7th Royal Hampshire op weg naar Hengelo en Borne.
De Sherwood Rangers Yeomanry en 7th Royal Hampshire op weg naar Hengelo en Borne. © Legerfotograaf / Bron: Algemeen Rijksarchief

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.