nieuws

Vooruitlopend op nieuwe wet start Almelo proef met zwaardere inburgeringscursus

Almelo start proef met verzwaarde inburgeringscursus
Almelo start proef met verzwaarde inburgeringscursus © ANP/Marco de Swart
Het is minder vrijblijvend en het moet meer kansen bieden op de arbeidsmarkt. De gemeente Almelo is vandaag een proef gestart met een verzwaarde inburgeringscursus, waarin asielstatushouders intensiever taalles krijgen en daarnaast werk verrichten of praktijkonderwijs krijgen.
Het gaat om een pilot, waarin naast Almelo als hoofdgemeente ook de gemeenten Twenterand, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen en Wierden meedoen.
De proef is bedoeld om ervaring op te doen voordat op 1 januari 2021 de nieuwe Wet Inburgering van start gaat. Door die nieuwe wet zijn gemeenten straks verantwoordelijk voor het inburgeringsaanbod aan asielstatushouders. Het is de bedoeling dat er dan voor iedereen een persoonlijk inburgeringsplan wordt gemaakt.
Wethouder Arjen Maathuis van Almelo over de proef
Er komen in Almelo en omgeving twee groepen met elk twintig inburgeraars. Statushouders krijgen een weekvullend programma om versneld hun taalniveau te verhogen. Door de taallessen te combineren met werk of vrijwilligerswerk, praktijkonderwijs en loopbaanoriëntatie krijgen de betrokkenen veel meer te maken met de Nederlandse taal.
Almelo krijgt voor de pilot met de inburgering een bedrag van 175.000 euro van het Rijk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.