nieuws

Bezwaren tegen komst windmolens Olst-Wijhe zijn en blijven fors

Druk bezocht informatie debat over visie "Duurzame energie" Olst-Wijhe
Druk bezocht informatie debat over visie "Duurzame energie" Olst-Wijhe © RTV Oost
Als het aan een deel van de inwoners van Olst-Wijhe ligt, worden er geen grote windmolens binnen de gemeentegrens gebouwd. De plannen voor de komst van een aantal grote windturbines, tot een hoogte van 240 meter, staan in de ruimtelijke visie 'Duurzame energie wind en zon'. Daarin spreekt Olst-Wijhe de ambitie uit om in 2030 een CO2 reductie van dertig procent te realiseren.
Slechts een handjevol insprekers ziet de komst van de windmolens zitten. Dat bleek gisteravond tijdens een beeldvormende bijeenkomst met de gemeenteraad van Olst-Wijhe. Er zijn door inwoners negentig zienswijzen, waaronder veel bezwaren tegen de komst van de windmolens, ingediend.
Zo'n 39 inwoners hebben spreektijd aangevraagd om hun zienswijze toe te lichten. Er is veel onduidelijkheid en ongerustheid over de komst van de grote windturbines.

Gezondheidsrisico's

Het college geeft in het voorstel dat de raad binnenkort moet vaststellen geen duidelijke kaders waaraan de bouw van toekomstige windmolens moet voldoen. zo is het volstrekt onduidelijk waar de windmolens komen te staan, hoe hoog ze zijn en wat de eventuele gezondheidsrisico's kunnen zijn.
Wanneer de raad desondanks toch akkoord gaat met de beleidsvisie, kunnen ze niet meer terug en krijgen de toekomstige windmolen-bouwers groen licht wat betreft hoogte, afstand naar de woningen en de hoeveelheid molens die gepland staan.
De windturbines zouden een as-hoogte van zo'n 160 meter kunnen krijgen, met wieken die tot 240 meter reiken. Dat is 95 meter hoger dan de wieken van de windmolens die langs de A1 bij Deventer staan.

Alternatieven

Afgezien van horizon- en landschapsvervuiling, overlast door geluid en slagschade van de wieken, hebben de meeste bezwaarmakers vooral zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico's voor de inwoners die straks in de buurt van de windmolens wonen. Ze zien liever dat de gemeente op zoek gaat naar alternatieven voor de windenergie.
Het voorstel om meer zonnepanelen op daken te plaatsen en meer hectares beschikbaar te stellen voor de aanleg van zonneparken kan rekenen op veel bijval. 

Wethouder niet onder de indruk

Wethouder Marcel Blind was gisteren niet onder de indruk van de vele bezwaren tegen de komst van de windturbines. "Er is weinig draagvlak onder de insprekers, dat klopt zeker. Maar er is ook een grote groep inwoners, zeg maar de zwijgende meerderheid, die er een stuk positiever in staat", aldus Blind. 
Vanavond zullen er opnieuw zo'n vijftien inwoners inspreken om hun zienswijze aan de raadsleden toe te lichten. Aan het einde van de avond besluiten de raadsleden vervolgens of de beeldvorming compleet is en er een oordeel vormende raadsvergadering gepland kan worden. Verantwoordelijk wethouder Marcel Blind verwacht dat die vergadering binnen nu en drie maanden op de agenda staat.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.