nieuws

Tbs geëist tegen man die gemeentehuis van Borne in brand probeerde te steken

Rechtbank Almelo
Rechtbank Almelo © RTV Oost/ Allard Olsman
Een 37-jarige autistische man uit Borne was het zat dat iedereen zich met zijn leven bemoeide. Om een daad te stellen klom hij vorig jaar in de nacht van 14 op 15 juni op het dak van het gemeentehuis in zijn woonplaats en probeerde daar brand te stichten. Als het aan de officier van justitie ligt wordt de man veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.
De brand die de man stichtte op het dak werd geblust door een plots opkomende regenbui.
Dat hij geprobeerd had om brand te stichten werd pas twee dagen later bekend toen hij een bekentenis op Facebook plaatste.
Daarin vertelde hij: "Er is nog maar een aantal mensen die dit weet, maar ik ben vrijdagnacht met mijn verzamelde spullen van laatste jaren op pad gegaan. Ik ben hier heel erg goed in geworden. Ik heb met 30 euro aan brandstof geprobeerd een kleine explosie te creëren bij het gemeentehuis en het volledig te laten afbranden."

Molotovcocktails

Na zijn aanhouding vonden politiemensen nog eens 5 molotovcocktails aan in de woning van de man. Tijdens de rechtszaak bekende de man dat hij daar al wel mee had geoefend: "Op een afgelegen plek, het brandde goed."
"Ik was er helemaal klaar mee", vertelde de verdachte tegen de rechters in Almelo. "Het had een waarschuwing moeten zijn aan bepaalde mensen."

Actie gericht tegen wijkactie

Volgens de man probeerde hij zijn eigen leven te leiden, maar werd hij daarin steeds dwars gezeten door mensen van de woningbouwvereniging en de wijkagent. Die laatste 'kwam wel drie keer in de week' bij hem aan de deur, aldus de verdachte. De brand op het gemeentehuis was onder andere gericht tegen die wijkagent, die had er zijn werkplek.
De reden van die vele bezoekjes werd op zitting ook wel duidelijk. De Bornenaar gebruikte dagelijks GHB en had zijn dag- en nachtritme volledig op de kop gezet. Daardoor hij veroorzaakte hij overlast voor zijn buren. Volgens hem kon hij niet anders: "Ik werd vaak overdag steeds lastig gevallen door bepaalde mensen en dan ging ik 's avonds en 's nacht aan het werk." Dat was ontzettend vermoeiend.  "Soms sliep ik dan maar 3 uur op een dag."

Gedwongen behandeling

Deskundigen hebben de man onderzocht. Zij denken dat hij alleen onder dwang geholpen kan worden. Zonder een gedwongen behandeling is de kans op herhaling erg groot.
De verdachte ziet een tbs niet zitten. "Ik zie er geen meerwaarde in. Naar mijn mening ging ik richting een positieve kant, normaal werken en een normale thuissituatie."
Op de vraag of hij met een eventuele dwangverpleging gaat meewerken, antwoordde hij: "Ik zal daar gewoon op mijn manier gaan leven."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.