nieuws

Opa uit Haaksbergen betast kleinzoon ‘per ongeluk’: celstraf geëist

Cel geëist voor opa die kleinzoon betastte
Cel geëist voor opa die kleinzoon betastte © iStock
Tegen een 58-jarige man uit Haaksbergen is in de rechtbank in Assen zes maanden celstraf (waarvan drie maanden voorwaardelijk) geëist vanwege het seksueel misbruiken van zijn kleinzoon. Dat zou in januari 2018 tijdens een logeerweekend zijn gebeurd in Hoogeveen.
De Overijsselaar logeerde met zijn vriendin bij het gezin van zijn zoon in Drenthe om op te passen. Hij vertelde in de rechtbank dat zijn 12-jarige kleinzoon vroeg of opa bij hem op de kamer wilde slapen. Ze kropen samen op een tweepersoons matras op de grond.

Koud of niet?

Omdat zijn kleinzoon ’s nachts in bed tegen hem zei dat hij het koud had, wreef de Overijsselaar naar eigen zeggen zijn rug warm. De jongen vertelde de volgende dag aan zijn zus dat opa zijn billen en kruis had aangeraakt ‘op een manier die niet normaal was’.
Samen vertelden ze het aan hun ouders. Die besloten aangifte te doen. Bij de politie verklaarde de jongen dat hij het helemaal niet koud gehad had en tegen zijn opa had gezegd dat hij het niet wilde.
De man bekende in de rechtszaal dat hij inderdaad de billen en het kruis van de jongen had aangeraakt, maar bleef erbij dat het per ongeluk was gebeurd. “Ik schrok er zelf ook van en heb sorry gezegd”, vertelde hij.

Dronken

“Ik kan me niet voorstellen dat je per ongeluk de billen en het kruis van je kleinzoon aanraakt", zei de officier van justitie tegen de man uit Haaksbergen. “Een jongen van 12 kan prima het onderscheid maken tussen wat normaal contact is en wat niet. Hij vond dit niet normaal. Ik vind dit een ernstig strafbaar feit.”
De man had die avond zes halve literblikken bier op en leek volgens de jongen dronken. Dat ontkende de man. Hij zei ook dat hij inmiddels minder drinkt, maar de officier eiste toch een behandeling voor zijn alcoholgebruik.

Oude zaak

De advocaat van de Overijsselaar vroeg vrijspraak, omdat haar cliënt volgens haar totaal geen seksuele bedoeling had. De strafeis vindt ze ook veel te hoog. Niet alleen omdat de man nooit eerder is veroordeeld, maar ook omdat het voorval al in januari 2018 plaatsvond.
De uitspraak is over twee weken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.