nieuws

Werken in een kantoortuin is ongezond, maar Trea uit Zwolle heeft tips

Werken in een kantoortuin is ongezond, maar hoe moet een kantoor er dan uitzien?
Werken in een kantoortuin is ongezond, maar hoe moet een kantoor er dan uitzien? © GettyImages
Werken in een kantoortuin is ongezond. Dat is de conclusie van tv-programma De Monitor. Werknemers klagen bij hen over hoofdpijn, stress en burn-outverschijnselen. Maar hoe moet een kantoor er dan uitzien? Dat weet de Zwolse Trea ten Kate.
Trea is ervaringsdeskundige en ontwikkelde zelf een methode om te ontsnappen aan een kantoortuin. "Het belangrijkste is dat er plekken zijn om je terug te trekken, waar je in alle rust kunt werken en als het kan offline."
tekst gaat verder onder de video
Werken in een kantoortuin is ongezond, maar hoe moet een kantoor er dan uitzien?

Klachten

Maar wat is dat nou precies, zo'n kantoortuin? "In een kantoortuin werken meerdere mensen in een grote open ruimte. Iedereen ziet en hoort elkaar. De werkplekken zijn niet afgesloten", vervolgt Ten Kate. "Veel mensen hebben er last van en worden zelfs ziek."
"Werknemers ervaren veel klachten doordat ze niet rustig kunnen werken. Door bellende collega's bijvoorbeeld, maar ook doordat collega's bij elkaar staan om een praatje te maken, de akoestiek niet goed is of de klimaatinstallatie niet goed is afgesteld."
Toch vraagt Ten Kate zich af of alleen de kantoortuin de boosdoener is. "Ik vind het jammer dat er in onderzoeken niet gekeken wordt naar wat het effect is van alle afleiding die je krijgt omdat je de hele dag bereikbaar bent. Een kantoorwerkdag eindigt niet meer om klokslag vijf uur."

Geschikt

Een goed ingericht kantoor heeft volgens Ten Kate voldoende plekken om je terug te trekken. "Vergaderruimtes zijn daar bijvoorbeeld erg geschikt voor. Je kan je dan even afzonderen als je geconcentreerd wilt werken."
Maar wat als je dan toch in een 'verwilderde kantoortuin' moet werken? "Het belangrijkste is om dan met collega's goede afspraken te maken. Spreek bijvoorbeeld af dat als iemand een hoofdtelefoon op heeft, je elkaar niet stoort. Stuur diegene dan ook geen mailtje of appje."
"En vergeet jezelf niet. Je kan wel met collega's afspraken maken, maar als je zelf afgeleid wordt door alles wat er op je scherm gebeurt, zet je telefoon dan uit. Beter nog: ga een paar uurtjes helemaal offline."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.