nieuws

Boeren voeren volgende maand onder meer in Zwolle actie

Agractie onder meer in Zwolle
Agractie onder meer in Zwolle © RTV Oost
Agractie Nederland gaat op 21 maart actievoeren in onder meer Zwolle. De stad wordt genoemd als één van zes landelijke locaties waar op die dag aandacht wordt gevraagd voor de situatie van boeren. Agractie wil de aandacht vestigen op de -volgens de organisatie- onnodige voedselimport en oneerlijke prijzen.
Dat de actie zou plaatsvinden, was al bekendgemaakt. De komende weken worden meer locaties bekendgemaakt waar actie wordt gevoerd, zo meldt Agractie. In totaal vraagt de actiegroep op veertig locaties aandacht.
De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Op de genoemde locaties komen boeren met trekkers. Ze bieden onbewerkte agrarische producten aan voor prijs die de boer er nu voor krijgt.

Geen blokkades

Naast Zwolle zijn de boeren ook in Groningen, Utrecht, Breda, Rotterdam en Leiden. De trekkers zijn volgens Agractie deze keer niet bedoeld voor blokkades, maar alleen om aandacht van winkelend publiek te vragen. Op de locaties komt onder meer een melkproeverij, waar ook aardappels worden gepoft en geproefd. De boeren leren het publiek etiketten lezen en op sommige plekken zijn ook levende dieren aanwezig.

De boeren willen daarnaast ‘stickers plakken’. De bedoeling is dat, ook al mag dat niet, op supermarktproducten teksten worden geplakt met 'niet duurzaam' of 'geen eerlijke prijs voor de boer'. Volgens Agractie zijn er inmiddels tienduizenden stickers naar alle hoeken van Nederland verstuurd.

Definitieve locaties

Enkele dagen voor de actie worden alle definitieve locaties voor de bekendgemaakt. Eerder werd gemeld dat het gaat om zo'n veertig locaties in totaal.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.