Mag supermarkt Aldi toch verhuizen naar het Mercatorterrein in Dedemsvaart?

De gemeente Hardenberg moet met betere argumenten komen om de verhuizing van supermarkt Aldi naar het Mercatorterrein in Dedemsvaart tegen te houden. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist. De gemeente krijgt daarvoor twintig weken de tijd.

Supermarkt Aldi wil graag een plek op het Mercatorterrein, buiten het centrum van Dedemsvaart. De gemeente Hardenberg wil dit niet en het bestemmingsplan voor het terrein laat dat ook niet toe. Maar als de gemeente supermarkten wil blijven verbieden op dat terrein, moet het van de Raad met betere argumenten komen. 

Europese regels

De gemeente zit in deze situatie namelijk behoorlijk klem vanwege Europese regels waarmee ze rekening moet houden. Volgens die regels mogen gemeenten bedrijven niet teveel beperken bij het kiezen van een vestigingsplaats. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vorig jaar nog eens benadrukt na vragen daarover van de Raad van State.


Sindsdien staat de deur op een kier voor de vestiging van supermarkten en andere grootschalige detailhandel op goedkope bedrijventerreinen met veel parkeerruimte. Zoals op het Mercatorterrein in Dedemsvaart.


Detailhandelsbeleid Hardenberg

Tot nu toe voert de gemeente Hardenberg net als veel andere gemeenten en provincies het beleid om supermarkten in het centrumgebied te houden. Het zijn namelijk publiekstrekkers waarvan ook andere winkels in het centrumgebied voordeel hebben.

Verhuizen de supermarkten naar bedrijventerreinen buiten het centrum, dan kan daar leegstand ontstaan. Volgens de Raad van State is dit beleid van Hardenberg op zich niet verkeerd.

'Niet hard gemaakt'
Maar Aldi voerde bij de Raad aan dat de huidige supermarkt aan de Julianastraat ook niet in het centrumgebied ligt. Het argument van de gemeente dat Aldi aan de Julianastraat wel als een publiekstrekker fungeert voor het centrumgebied, is volgens de Raad niet met harde cijfers aangetoond.

Ook de vrees van de gemeente dat consumenten helemaal wegblijven uit het centrum, omdat ook supermarkt Lidl al daarbuiten ligt, is volgens de Raad niet hard gemaakt.

Harde cijfers

De gemeente staat dus voor de taak om alsnog met harde cijfers te bewijzen dat een verhuizing van Aldi naar het Mercatorterrein funest is voor de winkels in het centrumgebied. Binnen die tijd kan de gemeente ook kiezen voor een andere oplossing, bijvoorbeeld voor een aanpassing van het bestemmingsplan voor het Mercatorterrein, zodat supermarkten zich daar alsnog kunnen vestigen.

Over 20 weken kijkt de Raad van State naar het uiteindelijke besluit van de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
dedemsvaart Vechtdal Nieuws
Deel dit artikel: