nieuws

Eerste Nederlandse waterstoftrein rijdt bij Oldenzaal land binnen

De eerste waterstoftrein op Nederlandse bodem is vandaag het land via station Oldenzaal binnengereden. De trein is onderweg naar het noorden van het land waar hij enkele maanden in de nacht gaat proefrijden tussen Groningen en Leeuwarden. De waterstoftrein zou ook een oplossing in Overijssel kunnen zijn, want ook hier rijden nog vervuilende dieseltreinen op enkele trajecten. 
De 'Coradia iLint' van Alstom wordt door een locomotief naar z'n plek gebracht. Want de vergunning voor de proef om op waterstof te rijden geldt alleen voor het traject Groningen - Leeuwarden. De proef zal twee weken gaan duren waarbij er 's nachts wordt gereden zonder passagiers met snelheden tot 140 kilometer per uur.

Ook in Overijssel zijn waterstoftreinen mogelijk

Het doel van de proef is om praktijkervaring op te doen en te onderzoeken of waterstoftreinen een geschikte oplossing zijn voor de verduurzaming van het treinvervoer in Groningen. Dieseltreinen kunnen dan worden ingeruild voor waterstoftreinen die alleen schoon water uitstoten. Ook in Overijssel rijden er nog dieseltreinen op het traject Oldenzaal - Zutphen, Almelo - Mariënberg - Hardenberg en Enschede - Münster. Ook voor die trajecten zou waterstof een goedkopere oplossing zijn dan elektrificatie door middel van bovenleiding. 

Vanaf 2023 waterstoftreinen mogelijk

De provincie Groningen, Arriva, ProRail, Alstom en Engie willen de prestaties van de waterstoftrein op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden meten wat betreft tegenwind en de tijd die tanken kost. Daarnaast vindt er een onderzoek plaats naar wat er nodig is om toestemming te krijgen om met een waterstoftrein in de reguliere dienstregeling te mogen rijden. Als de proef een succes is, wil de provincie Groningen vanaf 2023 nieuwe treinen op waterstof laten rijden.

In Duitsland volop waterstoftreinen

In Nedersaksen in Duitsland rijden al sinds 2018 twee waterstoftreinen. Vervoersautoriteit LNVG zal daar vanaf 2021 met veertien Coradia iLint-waterstoftreinen in de exploitatie rijden. Vervoersautoriteit RMV heeft 27 Coradia iLint-waterstoftreinen besteld die vanaf 2022 operationeel zullen zijn op vier regionale lijnen in de buurt van Frankfurt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.