Verhoging waterstand Engbertsdijksvenen baart bewoners zorgen: "Kan ik hier blijven wonen?"

Er wordt al jaren gepraat over het verhogen van de waterstand in het hoogveengebied Engbertsdijksvenen. Dat moet gebeuren om het hoogveen te herstellen, maar voor bewoners kan het vervelende gevolgen hebben.

Zo staat de leefbaarheid van de omliggende kernen onder druk, zegt oud-voorzitter Gerard Avéres van de dorpsraad in Langeveen. "Door het verhogen van de waterstand ontstaat er schade aan huizen en moeten mensen noodgedwongen vertrekken."

Bij een verlaten boerderij in De Pollen staat Avéres hoofdschuddend toe te kijken. "De mensen die hier woonden zijn twee jaar geleden vertrokken. Hoeveel zullen er nog volgen?"

"Ik ben zeker niet tegen natuur, maar het mag toch niet zo zijn dat de leefbaarheid ten koste gaat van een Natura 2000-gebied?" 

Emotionele informatiebijeenkomst 

De provincie Overijssel moet het plan van het verhogen van de waterstand in het gebied uitvoeren, samen met het waterschap, Staatsbosbeheer, de bedrijven en de bewoners in het gebied.

Daarom worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd. Gisteren werd er een bijeenkomst gehouden in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Al snel werd duidelijk dat de bewoners veel zorgen en vragen hebben. Hoe zit het bijvoorbeeld met schadevergoedingen en kan iedereen blijven wonen waar die woont?

Voorzitter Erik Back van de adviescommissie, ingehuurd door LTO Noord, vindt het goed dat de zorgen uitgesproken worden. "We hebben veel berekeningen moeten doen en we willen erg zorgvuldig zijn. Deze avond is er voor bedoeld dat mensen vragen kunnen stellen en hun zorgen kunnen uiten."

Noodgedwongen verhuizen

Volgens Avéres is er na de bijeenkomst nog te veel onduidelijk. Hij blijft hameren op de leefbaarheid. "Als er meer mensen hier vertrekken, zitten er geen kinderen meer op de school en wordt het een troosteloos gebied."

Voorzitter Back zegt dat de emoties van de bewoners hem ook raakt. "Er was een meneer die aan zijn kinderen moest vertellen dat ze moeten vertrekken uit het gebied. Dat raakt ons ook. We proberen het voor iedereen zo goed mogelijk te doen, maar wij sluiten niet uit dat er eventueel mensen moeten verhuizen." 

Probleem speelt op meerdere plekken

Er zijn meer gebieden waar dit speelt, aldus Gerard Avéres. "Waar de leefbaarheid onder druk staat, kunnen mensen zich melden bij de Dorpsraad Langeveen, om een vuist te maken richting politiek Overijssel en eventueel naar Den Haag toe."

Na afloop van de bijeenkomst geeft een aantal mensen bij RTV Oost aan dat ze zich gehoord voelden tijdens de bijeenkomst. Al blijven die mensen zich wel afvragen wat er nu gaat gebeuren. "We willen de antwoorden op onze vragen graag zwart op wit hebben", zegt een mevrouw.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: