Psyche verdachte 'Steenwijker Puzzelmoord' wordt onderzocht

De psyche van de verdachte in de gruwelijke 'Steenwijker Puzzelmoord' wordt op dit moment onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens het OM is de rapportage van de onderzoekers begin mei klaar. De verdachte, uit Meppel, is al eens veroordeeld tot tbs voor een ander levensdelict.

De 'Steenwijker Puzzelmoord' uit 2010 draait om het in stukken gezaagde lichaam van Halil Erol uit Steenwijk. Zijn lichaamsdelen werden op meerdere plekken gevonden in natuurgebieden in de regio. Sommige lichaamsdelen waren in bijzonder doek gestopt van polyester.

Op dat doek is een haar van de hoofdverdachte uit Meppel gevonden. Een ander belangrijk bewijsstuk is een dekbedhoes, waarin de romp van het slachtoffer is gevonden. Op de hoes zaten haren van de verdachte en zijn vriendin. Daarnaast is hij in 2006 gefotografeerd, terwijl hij op die dekbedhoes zat. De Meppeler werd destijds behandeld in de Van Mesdagkliniek. 

Moordmateriaal

In een natuurgebied in Wanneperveen was ander bewijsmateriaal begraven. In de grond lagen onder meer stukken van een judopak, touw en plastic met tape eraan. De spullen zijn volgens justitie allemaal te linken aan de moord.

Hoe de Steenwijker om het leven is gekomen, is nog niet helemaal duidelijk. Justitie heeft het over meerdere 'geweldshandelingen'. "Door de wijze waarop het lichaam is aangetroffen, is de doodsoorzaak niet meer te herleiden."

Drie verdachten

Voor de moord op de Steenwijker zijn drie verdachten opgepakt. Twee vrouwen, onder wie de ex van het slachtoffer, en de Meppeler. De vrouwen zitten niet meer vast.

De man werd vorig jaar zomer aangehouden nadat er forensisch onderzoek was gedaan in een woning in Meppel. Hij woonde in dit huis toen Erol verdween in 2010. De Meppeler werd toen ook al aangehouden in het onderzoek naar de dood van Erol, evenals de ex-vrouw. Destijds was er te weinig bewijs tegen hen en werden ze vrijgelaten.

Telefoongegevens

Erol is op de dag van zijn vermissing samen met zijn ex, kinderen en toenmalige bewoners in het huis aan de Jan Sluytersstraat geweest. Daarna is hij niet meer gezien. Volgens het OM is Erol omgebracht op 6 februari 2010, tussen 13.00 en 15.30 uur. "Zijn telefoon was op dat moment in het huis." Daarna is er niets meer van het slachtoffer vernomen. "Zo is er niet meer gepind, terwijl hij dat iedere dag deed." Ook reageerde hij niet meer op een sms en inkomend gesprek van een vriend, waar hij voetbal zou komen kijken.

Rond etenstijd wordt het signaal van Erol's telefoon nog wel opgevangen door een mast bij de Havelterberg. "Precies op de route die de Meppeler verdachte op dat moment aflegde om Erol's ex en kinderen naar huis te brengen in Steenwijk. En daar komt nog bij dat de verdachte op een eerder moment Erol heeft bedreigd met de dood." Later werd de auto van Erol brandend gevonden in het Groningse Haren.

Ontkenning

De Meppeler verdachte ontkent betrokken te zijn bij de moord. "Ik heb niets met die zaak te maken", zei hij eerder. "Ik snap er geen fuck van. Ik word er gestoord van." Zijn advocaat zegt dat er helemaal geen direct bewijs is dat linkt naar haar cliënt. "Dat dekbed is een oud dekbed. Toen hij ging samenwonen heeft mijn cliënt de hoes weggedaan naar de kringloopwinkel. Dus het kan goed dat een onbekende de hoes heeft gebruikt om die romp in te verpakken. Er is dan ook DNA aangetroffen op die hoes van een onbekend persoon."

De man is eerder veroordeeld voor het verkrachten en ombrengen van een vrouw in Friesland. Dat gebeurde eind jaren negentig. Hij kreeg toen acht jaar cel en tbs opgelegd.

Het eindproces in de Steenwijker Puzzelmoord dient begin september.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: