nieuws

Omwonenden windmolenpark De Veenwieken klagen over constante slagschaduw van wieken

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © iStock
Omwonenden van windmolenpark De Veenwieken bij Ommen klagen over de constante slagschaduw in hun huizen die de draaiende wieken van de windturbines veroorzaken. Volgens de omwonenden kunnen ze klagen wat ze willen, maar helpt dat niets.
Een aantal bewoners heeft eerder tevergeefs geprobeerd de komst van het windmolenpark tegen te houden. Nu ervaren ze overlast van de draaiende windmolens die op een perceel staan dat ligt op het grondgebied van de gemeenten Hardenberg en Ommen. 

Slagschaduwkalender

"We doen zelfs overdag de gordijnen dicht", meldt een van de bewoners van de Zestiende Wijk. "We hadden niet verwacht dat we er zoveel last van zouden hebben. Er is ons een rad voor de ogen gedraaid. De informatie die we gekregen hebben, klopt totaal niet", legt hij uit.
Hij doelt op de slagschaduwkalender die de omwonenden hebben gekregen om te zien wanneer ze eventueel last kunnen hebben van de slagschaduw. "Op de kalender die wij gekregen hebben, staat de windturbine die op 150 meter van onze woning ligt, niet eens op."
Hij laat een zelf opgenomen filmpje zien waarop de slagschaduw continu te zien is. Om de seconde gaat er een schaduw over en door het huis.

Geluid

Naast de slagschaduw worden de bewoners van de Zestiende Wijk ook gek van het geluid. "Mijn man moet er 's morgens heel vroeg uit en gaat dan ook niet te laat naar bed, maar hij kan gewoon niet in slaap komen door het geluid dat de windmolen maakt", zegt een van de bewoonsters. "We dachten eerst dat ik er het meeste last van zou hebben, omdat ik toch al gevoelig ben voor geluid maar mijn man heeft er nog veel meer last van."
Even verderop woont een familie waarvan de dochter vanuit haar slaapkamer op een van de windmolens uitkijkt. "Het geluid van die windmolens kan ik heel slecht verdragen, ik probeer het steeds te negeren maar het lukt niet. Ik slaap zo slecht", legt ze uit.

Klachtenformulier

De bewoners hebben de mogelijkheid om een klachtenformulier op de site van De Veenwieken in te vullen. "We hebben het formulier al zo vaak ingevuld", legt een van de bewoners uit, "dat helpt echt helemaal niets, we krijgen niet eens een reactie."
De omgevingsmanager en woordvoerder van De Veenwieken zegt in een reactie dat er binnenkort een informatiebijeenkomst is en dat hij daar zijn oor te luisteren zal leggen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.