nieuws
Provincie Overijssel: aanpak wildpassages kost tien miljoen euro

Ruim tien miljoen euro; zoveel geld is de provincie Overijssel kwijt aan de aanleg van veilige oversteekplaatsen voor wild. Dat staat in een brief van het provinciebestuur aan Provinciale Staten. FVD-Statenlid Frederik Tattersall diende vorig jaar een motie in om de oversteek van wild op de N737 veiliger te maken. Aanleiding waren de vele aanrijdingen van automobilisten met onder meer reeën. De motie werd unaniem aangenomen.
Tussen 2008 en 2017 zijn er 85 reeën aangereden op de N737. Tattersall betoogde vorig jaar juni in zijn motie dat de provincie maatregelen moet nemen uit het oogpunt van dierenwelzijn en verkeersveiligheid. Het FVD-Statenlid verbaasde zich erover dat bij recente werkzaamheden aan de weg niet was gedacht aan de aanleg van een veilige oversteekplaats.
Maatregelen provincie verplicht
De provincie geeft in de brief aan de Staten aan dat de provincie verplicht is maatregelen te treffen op de weg. 'De wet Natuurbescherming verbiedt het 'opzettelijk' doden van onder de wet beschermde diersoorten, waaronder de ree en de das'.
De provincie kent de cijfers, weet hoeveel aanrijdingen er gebeuren. Als de provincie geen maatregelen neemt, valt dat volgens jurisprudentie onder opzettelijk handelen. Als eigenaar van de N737 is de provincie daarom verplicht om aanrijdingen zoveel mogelijk te voorkomen.
Wildsluizen
Langs de N737 komen twee wildsluizen met een dynamisch waarschuwingssysteem en er worden rasters geplaatst. Daarnaast worden de voorzieningen verbeterd die nu zijn getroffen voor klein wild. Op de plekken met de meeste aanrijdingen met reeën zorgen de wildsluizen ervoor dat reeën kunnen oversteken en dat automobilisten daar gelijktijdig voor worden gewaarschuwd.
De kosten voor de maatregelen zijn niet gering. Er is een bedrag van 1,9 miljoen euro mee gemoeid.
Twintig knelpunten
De provincie meldt dat naast de faunaknelpunten op de N737 er nog twintig andere urgente faunaknelpunten bestaan, waarvan dertien reeën-, twee otter en vijf dassenknelpunten. Kosten om deze knelpunten aan te pakken bedragen ruim 7,6 miljoen euro. Daar komen dan nog beheer- en onderhoudskosten bij.
In de huidige begroting van de provincie is geen budget opgenomen voor maatregelen om faunaknelpunten op te heffen. De provincie is bezig met onderzoek om te achterhalen welke oplossingen er zijn voor alle overige knelpunten en wat de kosten zijn. Als de provincie uiteindelijk instemt met de aanpak van de knelpunten, kan in het najaar van 2021 begonnen worden met de werkzaamheden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.