nieuws

Cijfers Mesdagfonds over stikstof kloppen niet door fout in rekenmodel

Jan Cees Vogelaar, voorzitter Mesdag Zuivelfonds
Jan Cees Vogelaar, voorzitter Mesdag Zuivelfonds © RTV Oost
De stikstofberekening van het Mesdag Zuivelfonds klopt niet, dat zegt het Mesdagfonds zelf. Op 20 februari kondigde het fonds groots aan dat het aandeel van de landbouw op de stikstofneerslag op natuurgebieden maar 25% was. Aanzienlijk minder dan de 45% waarover het RIVM spreekt. Naar nu blijkt kloppen de cijfers van het Mesdagfonds niet, vanwege een foutje in het rekenmodel.
Het percentage van 25% als aandeel van de landbouw in de stikstofdiscussie werd na de presentatie van het Mesdagfonds meteen ter discussie gesteld door het RIVM. Het percentage zou te laag zijn. De reden voor het verschil zou kunnen zijn dat de onderzoekers van het Mesdagfonds ook Natura 2000 gebieden die bestaan uit water hebben meegeteld. 

'Bug' in rekenmodel

Een medewerker van het RIVM attendeerde de onderzoekers van het Mesdagfonds meteen na de presentatie al op een fout in het rekenmodel OPS. Het rekenmodel zou niet goed overweg kunnen met invoerbestanden van meerdere stoffen (in dit geval stikstofoxiden en ammoniak), met dus als gevolg onjuiste resultaten. 
De onderzoekers van Mesdagfonds, Geesje Rotgers en Richard Zijlstra, hebben volgens eigen zeggen nauwgezet de door het RIVM beschikbaar gestelde gebruikershandleiding en documentatie gevolgd voor het rekenmodel. Daarin stond echter niets over het niet kunnen invoeren van meerdere stoffen tegelijk. In een persverklaring laat het Mesdagfonds weten de gegevens opnieuw door het rekenmodel te willen halen.

Conclusies blijven

Ondanks de 'bug' blijft het Mesdagfonds bij de conclusies van hun onderzoek. De neerslag van stikstof wordt veroorzaakt door heel veel bronnen, die allemaal een klein beetje bijdragen. Het saneren van een aantal ‘piekbelasters’ draagt relatief weinig bij aan de stikstofdoelstellingen, aldus het Mesdagfonds. Als je in Nederland alle woningbouw, landbouw, industrie en infrastructuur zou 'uitgummen' blijft er een aanzienlijke hoeveelheid stikstof neerslaan, zegt het fonds.
Wanneer de herberekening van het Mesdagfonds klaar is, is niet bekend.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.