CDA-Kamerlid Von Martels wil focus op absolute stikstofcijfers, niet op percentages

CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels noemt het een nieuw hoofdstuk in het stikstofprobleem. "Ik dacht hoe is het nou mogelijk?" reageert Von Martels op het nieuws dat de cijfers van het Mesdag Zuivelfonds over stikstofneerslag niet kloppen, door een fout in het rekenmodel. Hij wil dat de focus komt te liggen op absolute cijfers en niet op percentages.

Anderhalve week geleden kondigde het fonds groots aan dat het aandeel van de landbouw op de stikstofneerslag op natuurgebieden maar 25% was. Aanzienlijk minder dan de 45% waarover het RIVM spreekt. Naar nu blijkt kloppen de cijfers van het Mesdag Zuivelfonds niet, vanwege een foutje in het rekenmodel.

Het CDA nam de resultaten van het onderzoek meteen serieus, in tegenstelling tot veel andere fracties. De partij pleitte ook meteen voor een hoorzitting. Von Martels blijft daarbij, ondanks de fout in het rekenmodel.

Absolute cijfers

"Die hoorzitting komt er sowieso en er komt nog een commissie Hordijk. Van alle kanten wordt er naar gekeken. Als Kamerlid moet je natuurlijk wel weten dat wat je toegeschoven krijgt ook klopt. En daarom is het zaak dat het RIVM, het Mesdagfonds en de commissie wel op één lijn komen te zitten. Anders is het voor een politicus niet te doen om verstandige keuzes te maken."

Von Martels vindt de percentages niet per se belangrijk. "Wat veel belangrijker is: de landbouw heeft sinds 1990, toen ze op 330 kiloton uitstoot zaten, nu uitstoot van 110 kiloton. Die reductie van 64 procent, daarover verschillen beide instituten niet van mening. We moeten meer naar absolute getallen kijken. Dan krijgen we veel minder moeilijke discussies."

Het Kamerlid noemt het moedig dat het Mesdagfonds zelf naar buiten is gekomen met het nieuws, toen de fout werd geconstateerd. "Goed dat ze nu zeggen dat er extra inzet moet komen om tot een definitief oordeel te komen. Goed dat ze de hand in eigen boezem steken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
stikstof Mesdag Zuivelfonds boeren Nieuws
Deel dit artikel: