nieuws

VVD Overijssel wil kerncentrale: "Anders halen we klimaatdoelstelling niet"

Yvonne Koolhaas, VVD Overijssel
Yvonne Koolhaas, VVD Overijssel © RTV Oost / Teun van der Velden
De VVD-fractie in Overijssel spreekt nogmaals haar voorkeur uit: er moet een kerncentrale komen om de klimaatdoelstellingen te halen. "Met enkel wind- of zonneparken gaan we het niet halen", zegt Yvonne Koolhaas, vice-fractievoorzitter van de VVD. 
Met een speciale informatieavond op 17 maart wil Koolhaas het nepnieuws rondom kernenergie de wereld uit helpen. "Ik wil dat iedereen zijn of haar mening gaat baseren op feiten en niet op fabels. Ook als je na die avond tegenstander bent van kernenergie is dat prima, zolang dat maar gebaseerd is op feiten."

Geen VVD-avond

Koolhaas benadrukt dat het niet het doel is om mensen tijdens de avond te overtuigen van kernenergie. "Iedereen die komt zal hersenen hebben, dus het is natuurlijk de bedoeling dat ze die gaan gebruiken. Het doel van de avond is om mensen informatie te geven over kernenergie, waar ze dan zelf wel hun mening bij kunnen plaatsen. Er zijn experts aanwezig om alle vragen te beantwoorden."
Tekst gaat verder onder de video
Koolhaas wil bijeenkomst over kernenergie: "nepnieuws moet de wereld uit"
"Als je de informatie niet gelooft kun je een wedervraag stellen, als je overtuigd bent wordt het misschien je mening, maar dat laten we aan iedereen zelf over." Bang voor veel tegenstand tijdens de avond is Koolhaas niet. "Ik hoop niet dat er mensen met spandoeken en andere protestacties op af komen. Iedereen is welkom. De mening over kernenergie staat niet centraal, de feiten wel."

Klimaatdoelstellingen

Koolhaas is er heilig van overtuigd dat de komst van een kerncentrale in Nederland, misschien wel in Overijssel, noodzakelijk is. "Met de alternatieven, zoals wind- en zonneparken, halen we de klimaatdoelstellingen niet. Dat is een van de speerpunten waar we sterk op moeten sturen. We hebben in Parijs een handtekening onder het klimaatakkoord gezet, dan moeten we ons er ook aan houden."
Tekst gaat verder onder de video
VVD Overijssel wil kerncentrale: "Anders halen we klimaatdoelstelling niet"
Daarnaast ziet Koolhaas ook andere voordelen. "Ik denk dat als we aan mensen vragen of er een wind- of zonnepark in iemands achtertuin geplaatst mag worden, dan zegt diegene hoogstwaarschijnlijk ook 'nee'. We willen er wel van profiteren maar we willen ze niet zien. Een kerncentrale is dan misschien wel een goede optie. Deze kan geplaatst worden in een gebied waar mensen 'm nauwelijks zien, het is duurzaam en ook veilig."

Avond bijwonen?

De Kennisconferentie Kernenergie wordt gehouden op dinsdag 17 maart om 17.00 uur in het Provinciehuis Overijssel in Zwolle. Aanmelden kan via overijssel.nl/kennisconferentie
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.