nieuws

Natuurmonumenten sluit broedgebied de Sprengenberg per direct

Een groot deel van de Sprengenberg in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is per direct afgesloten voor publiek. Het broedseizoen is al begonnen. De natuur ligt een maand voor op schema. 
Zangvogels zingen al, sommige bomen hebben bloesems en de eerste eierklompen van amfibieën zijn al gespot. Ruben Vermeer, boswachter van Natuurmonumenten, vertelt dat ze ook hun eigen werkzaamheden hebben stilgelegd. "Twee weken eerder, dat is best veel."
Normaal gesproken is 15 maart de startdatum, maar de 5 is provisorisch afgeplakt. "Ik zou er voor willen pleiten om 1 maart als definitieve datum te doen. We zien eigenlijk in heel Nederland en Europa het warmer worden. Het is net wat vroeger dan we uit het verleden bekend zijn. We zijn genoodzaakt om de komende jaren 1 maart aan te houden."

Werkzaamheden

"Normaal gebruiken we de winter om dennen te zagen, op akkers de houtwallen te snoeien en we zorgen ervoor dat de heide de ruimte krijgt. Maar we horen nu de boomleeuwerik al in het veld. En er zijn ook al baltsende korhoenders waargenomen." 

Gevolgen opwarming

"Broedvogels die nu nog niet terug uit Afrika zijn, kunnen doordat de lente al eerder begint hun broedplek kwijt raken. Omdat  vogels in Nederland nu voorsprong hebben. Zo zie je dat de opwarming invloed heeft op onze natuur, want deze broedvogels kunnen weggeconcurreerd worden."

Insecten

"Ook insecten kunnen hierdoor beïnvloed worden. Als bepaalde nectar nu al beschikbaar is en de insecten er nog niet zijn, dan kunnen zij hun maaltijd mislopen. Alles is zo op precies elkaar afgestemd. Als daar verandering in komt, kan het onze natuur echt omgooien." 

Evenementen

Ook moeten sommige evenementen in het gebied een omleiding maken, zoals de Salland Trail die zaterdag 14 maart op het programma staat. Een deel van het parcours is omgelegd. Op de kaart hieronder is te zien om welk gebied het gaat. Er blijft nog veel ruimte over voor de recreërende bezoeker.
Het verlichtte deel van de kaart is per direct afgesloten voor publiek
Het verlichtte deel van de kaart is per direct afgesloten voor publiek © Natuurmonumenten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.