nieuws

WOII in foto's: de deportatie van Rijssenaar Izaäk Heijman

Hou zou dat zijn geweest, zien hoe mensen uit jouw dorp of stad worden afgevoerd naar het onbekende, niet wetende of ze ooit nog zouden terugkeren? Hoe zou die onrust hebben gevoeld, kun jij je er een voorstelling van maken?  In het kader van 75 jaar vrijheid werden de afgelopen maanden oorlogsfoto's uit Overijssel verzameld, daar zijn de vijftig meest indrukwekkende foto's uitgerold. Elke dag delen wij een foto met het bijbehorende verhaal.
Deze foto is recent ontdekt en is het enig bekende beeld van het wegvoeren van Joden in Twente. Het beeld is gemaakt in 1943, we zien hoe de Joodse Rijssenaar Izaäk Heijman, 95 jaar oud, met zijn tas verscholen achter zijn dochter Rachel, richting de Haarstraat wandelt. Daar staat een bus klaar die hem naar kamp Westerbork zal vervoeren. Heijman zal niet meer terugkeren. 
In april 1943 wordt hij vermoord in vernietigingskamp Sobibor. Heijman was de oudste inwoner van Rijssen die werd weggevoerd en hij wordt gezien als een van de oudste Holocaust-slachtoffers. Ter nagedachtenis is er een straatnaam in Rijssen naar hem vernoemd. 
Joodse Rijssenaar Izaäk Heijman afgevoerd naar Westerbork
Joodse Rijssenaar Izaäk Heijman afgevoerd naar Westerbork © Hendrik de Goeijen / Bron: Archief Rijssens Museum

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.