nieuws

CDA wil terug naar 'asbest eraf, zon erop'

zonnepanelen op dak van koeienstal
zonnepanelen op dak van koeienstal © RTV Oost Jolande Verheij
De Overijsselse tak van het CDA wil dat een oude regeling om asbestdaken te vervangen terug komt. Een aantal jaren geleden kregen mensen financiële steun als ze hun asbestdak lieten vervangen door een dak met zonnepanelen.
Op die manier sneed het mes snijdt aan twee kanten: asbest verdwijnt en er komt duurzame energie voor in de plaats. Maar deze regeling bestaat in onze provincie niet meer.
Dat vindt de partij zonde, want toen deze nog wel bestond was het populair. Een derde van alle asbestdaken in de provincie werd in die tijd gesaneerd. Volgens de partij moet er nu nog zo'n acht miljoen vierkante meter aan asbestdaken worden vervangen.
Het liefst wil de partij dat dus met de oude regeling. 'Asbest eraf, zon erop', zoals de partij het noemt.

Eerste Kamer

Voor wanneer dit allemaal moet gebeuren is de vraag. Het was de bedoeling dat er een asbestverbod op 1 januari 2024 zou ingaan, maar dat verbod kwam niet door de Eerste Kamer.
Geld is volgens het CDA niet het probleem. Vlak voordat de Eerste Kamer het asbestverbod tegenhield, had de provincie Overijssel al ruim zes miljoen euro opzij gelegd voor een zogenaamd asbestfonds. Het CDA vindt dat dit geld ook gebruikt moet worden voor een terugkeer van de oude zonnepanelenregeling.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.