nieuws

Mesdagfonds en RIVM met elkaar in gesprek over stikstofberekeningen

Koeien in het Enters Reggedal
Koeien in het Enters Reggedal © Wouter de Wilde
Het Mesdag-Zuivelfonds en het RIVM hebben vandaag met elkaar gesproken over de stikstofberekeningen die het zuivelfonds zelf heeft gedaan. Daarbij maakte Mesdag gebruik van RIVM-data. 
Eind februari concludeerde het fonds dat het aandeel van de landbouw op de stikstofneerslag in natuurgebieden maar 25 procent was. Aanzienlijk minder dan de 45 procent waarover het RIVM spreekt. Gisteren gaf het Mesdagfonds toe een fout te hebben gemaakt.
Volgens de onderzoekers van het Mesdagfonds kwam hun fout door een fout in het systeem van het RIVM. Het RIVM spreekt dat tegen.

Rekenmodel

Een medewerker van het RIVM attendeerde de onderzoekers van het Mesdagfonds meteen na de presentatie al op een fout in het rekenmodel. Het rekenmodel zou niet goed overweg kunnen met invoerbestanden van meerdere stoffen (in dit geval stikstofoxiden en ammoniak), met dus als gevolg onjuiste resultaten.
Vandaag heeft het RIVM aan de Mesdag-onderzoekers nogmaals uitgelegd dat er geen fout in het rekenmodel zat, maar de berekening van het Mesdag niet klopt.

Herberekening

Gisteren meldde het Mesdagfonds dat het met een herberekening komt. Wanneer die klaar is, is niet bekend.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.