nieuws

WOII in foto's: tanks door de straten van Nijverdal

Na vijf jaar onderdrukking waren daar de bevrijders, wat een onwerkelijk gevoel moet dat zijn geweest. Kun jij je er een voorstelling van maken? Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's.
Nijverdal werd op maandag 9 april 1945 bevrijd. Vooraf hadden enkele leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) waardevolle inlichten verstrekt aan het Canadese commando in Rijssen. De Canadezen besloten om direct naar Nijverdal door te stoten en het dorp te bevrijden.  
Binnen een uur na de binnenkomst van de bevrijders kwamen de leden van de NBS ongeveer twintig Duitsers gevangen. De meeste Duitsers hadden die maandagmiddag hun wapens al opgepakt en vertrokken. Tijdens de bevrijding vonden er geen grote gevechten plaats in Nijverdal, de volgende morgen trokken de Canadezen naar Hellendoorn, waarmee de gehele gemeente was bevrijd. 
Op deze foto zien we hoe de tanks door de Joncheerelaan in Nijverdal rijden. 
De bevrijding van Nijverdal
De bevrijding van Nijverdal © onbekend / Bron: Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.