Boer Veenink evacueert al zijn dieren voor V1-bom

De ontmanteling van een V1-bom bij Deventer wordt zondag een grote operatie. De A1 gaat de hele dag dicht en ook vaarroutes worden gesloten. Wie in het gebied woont, moet zondag het huis uit. Maar voor boer Han Veenink gaat de evacuatie nog veel verder, want al zijn dieren moeten voor zondag vertrokken zijn van zijn bedrijf.

Vrijdagmiddag verlaten de laatste negen opfokkalveren van Veenink de stal. Eerder deze week liet hij de andere kalveren al ophalen. Ook de twee pony's die in de wei staan, verhuizen zaterdag voor een dagje naar een pensionstal in de omgeving. En de kudde van 120 schapen wordt  morgen ook uit de wei gehaald en verhuist tijdelijk naar een andere plek. En vergeet ook niet de kat en hond van de familie Veenink. Die mogen ook niet op het bedrijf blijven.

Het is voor Han Veenink een hele operatie om al zijn dieren te verplaatsen, toch is de boer er nuchter onder. "Ik verwacht niet dat mijn dieren gevaar lopen, maar het is het protocol en dus werken we daar gewoon aan mee. Beter het zekere voor het onzekere nemen."

Tekst gaat verder onder video

Omdat de opfokkalveren anders langer in de stal waren gebleven en ook de schapen, verliest Veenink nu wel een deel van zijn inkomen, maar ook daar maakt hij zich niet druk om. "De burgemeester van Deventer is hier geweest en hij heeft mij verzekerd dat alle kosten worden vergoed en dat mijn verlies van inkomen wordt gecompenseerd."

En zondag, wat gaat Veenink dan zelf doen? "Vroeg opstaan! We moeten al om zeven uur het gebied uit zijn." Veenink gaat er een gezellig dagje uit van maken samen met zijn vrouw.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Deventer V1 Nieuws
Deel dit artikel: