nieuws

Kamervragen over 'jagende' gemeente Enschede op bijstandsgerechtigden

Het verhaal van sociaal advocaat Jan Melief, die vermoedt dat de gemeente Enschede 'jaagt' op burgers in de bijstand, heeft de landelijke politiek gehaald. De SP wil weten of dit 'jagen' vaker voorkomt in Nederland.
De advocaat vertelde in het tv-programma De Monitor over een mailwisseling tussen twee Enschedese ambtenaren. "Ik wist niet wat ik zag toen ik deze mail tegenkwam", zei Melief.
In de mail stond dat een man vier dagen uitkering moest terugbetalen aan de gemeente. "Je zou dan denken: 'onderzoek afgerond'", zegt Melief. "Maar nee. De leidinggevende stuurt die mail aan de sociaal rechercheur waarin klip en klaar wordt gezegd dat het niet voldoende is. Dat het de kosten van het onderzoek niet dekt."

'Schandalig'

Volgens Melief wordt daarmee opgedragen om nog meer onderzoek te doen, zodat het voor de gemeente rendabel wordt. Daar sluit SP-Kamerlid Michiel van Nispen zich bij aan: "Schandalig."
"Dit heeft niets met rechtvaardigheid te maken", vervolgt het Kamerlid. Hij wil weten of dit 'jagen' vaker voorkomt en wat er gedaan kan worden om het te stoppen. "Zo moet je niet met mensen omgaan."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.