nieuws

Tegenvaller van 1,7 miljoen voor gemeente Almelo

Stadhuis Almelo
Stadhuis Almelo © RTV Oost / Kevin Drieze
De uitgaven in het sociale domein in Almelo vallen 1,7 miljoen euro hoger uit dan verwacht. Daar is de gemeente achtergekomen tijdens het opstellen van de jaarrekening 2019.
De reden voor de tegenvaller is dat een onderdeel van de jeugdzorg niet zichtbaar was in de tussentijdse rapportages. Het gaat hier om het zogenoemde Landelijk Transitie Arrangement (LTA). Dit is zorg die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) landelijk inkoopt voor gemeenten.

Financieel gezond

Deze complexe en langdurige zorg wordt verleend op aanwijzing van een huisarts, gecertificeerde instelling of rechter. De betaling aan de zorgaanbieder vindt pas plaats gedurende het zorgtraject, maar soms ook pas aan het einde van een behandeltraject of jaar.
Volgens wethouder Alex Langius leidt de extra uitgave niet tot overschrijding van de jaarrekening: "De gemeente Almelo is financieel gezond. De prognose van de jaarrekening 2019 is buitengewoon positief ten opzichte van de slotrapportage. Hierdoor kunnen we de nu optredende kosten opvangen."

Belangrijke zorg

Het college heeft na de constatering onmiddellijk maatregelen genomen door aanpassingen van het monitoringsysteem, zodat dit soort afwijkingen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Langius benadrukt dat het gaat om belangrijke zorg: "Deze vorm van specialistische zorg is van groot belang voor betrokkenen en ik wil benadrukken dat deze zorg sowieso gegeven en gefinancierd moet worden."
In totaal geeft de gemeente Almelo ongeveer 160 miljoen euro uit binnen het sociale domein.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.