Nieuws

Rechter: gemeente Zwolle mocht bar Bruut voor half jaar sluiten

Rechter: gemeente Zwolle mocht bar Bruut voor half jaar sluiten
Rechter: gemeente Zwolle mocht bar Bruut voor half jaar sluiten © Bob Kooistra
De sluiting van de Zwolse bar Bruut tussen eind 2018 en begin 2019 was rechtmatig. Dat oordeelde de rechtbank vandaag. Toenmalig burgemeester Henk Jan Meijer zei dat hij de bar sloot vanwege een onvolledige vergunningaanvraag. Niets van waar, meende eigenaar Bob Kooistra. Volgens hem werd zijn zaak gesloten vanwege een incident met een granaat.
Bar Bruut kwam in het nieuws toen er in september een granaat aan de deurklink hing. Kooistra, die de bar een paar maanden eerder had overgenomen, moest zijn bar een week dicht doen op last van de burgemeester.
Een week later presenteert de gemeente een voorlopige conclusie: de openbare orde komt niet in het gedrang als Bruut open gaat. Het sluitingsbevel werd dus niet verlengd.

'Bijzondere gebeurtenis'

Toch mocht Bruut uiteindelijk niet open. De bar had namelijk nog vergunningaanvragen liggen. Bruut mocht tijdens deze procedure open, zolang er geen bijzondere gebeurtenissen plaatsvonden. De vondst van een granaat is een 'bijzondere gebeurtenis', beredeneerde de gemeente.
Volgens de advocaat van Bruut is het daarmee niet een vergunningskwestie, maar ging het allemaal om de granaat. En op die grond mag een bar niet een half jaar worden gesloten, bepleitte de advocaat.

Schadevergoeding

Maar daar gaat de rechtbank niet in mee. En daarmee lijkt Kooistra geen schadevergoeding te krijgen voor de omzet die hij in die periode misliep.
In januari dit jaar kwam de bar weer in het nieuws: er hing opnieuw een granaat aan de deurklink van het pand. Het is -net als bij het eerste incident- niet bekend wie erachter zit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.