Nieuws
Twee derde gemeenten voert slecht tot geen ecologisch bermbeheer
Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel voeren al sinds de jaren zeventig een ecologisch bermbeleid. Uit onderzoek, uitgevoerd door de provincie, blijkt dat 66 procent van alle gemeenten achterblijft en geen ecologisch bermbeheer toepast. Met grote gevolgen voor de biodiversiteit.
Om een goed beeld te krijgen, laat bioloog Piet Bremer van de Provincie Overijssel verschillende bermen zien. Langs een weiland in de gemeente Dalfsen staat hij tussen hoog fluitenkruid. "Veel mensen denken dat als er veel fluitenkruid in de bermen staat, dat het dan goed gaat met de natuur."
In het filmpje laat hij de verschillende bermen zien. De tekst gaat onder het filmpje verder.
Tweederde van gemeentes in Overijssel voeren geen ecologisch bermbeheer
"Maar dan staat er ook alleen brandnetel en gras in de berm. Je vindt er geen enkel andere soort die er oorspronkelijk thuishoort. Het is het absolute nulpunt van biodiversiteit."
Slecht beheer
"Hier is de berm gemaaid, maar het maaisel is niet weggehaald. Daardoor komen er veel voedingsstoffen in de grond, waar juist brandnetels, fluitenkruid en grassen van profiteren. De natuurlijke historie van planten die hier thuishoren is daarmee volledig verdwenen."
Biodiversiteit
"Bij ecologisch maaibeheer wordt het maaisel juist weggehaald. De bodem verarmt omdat er minder voeding in de grond komt en zo kunnen ook andere soorten overleven. Maar dan moeten de machines twee keer langs de berm en dat maakt het duurder."
Hieronder in het filmpje zie je hoe verschillend de natuur langs een sloot reageert.
Kostenplaatje
De gemeente Raalte scoort ook slecht. Daar wordt bewust gekozen voor de goedkopere vorm van beheer. "Wij moesten in 2012 bezuinigen en hebben gekozen voor een eenvoudig bermbeheer," vertelt Warner Pander. "Ecologisch beheer kost nou eenmaal twee keer zoveel. Maar burgerinitiatieven om de biodiversiteit in de berm te vergroten, steunen wij graag."
Veiligheid
Gemeentes voeren ook de verkeersveiligheid op als argument. Maar Bremer weerlegt dit. "Juist in een ecologische berm staan vaak lagere plantjes. Het duurt alleen wel een aantal jaren voordat de natuur zover is."
Goed bermbeheer
De gemeente Zwolle voert al jarenlang een ecologisch bermbeleid. "Hier staan allerlei verschillende bloemen door elkaar in bloei," laat Bremer trots zien. "Dit is echt goed voor de insecten en dus voor de bestuiving van fruit en groenten, voor vogels die de insecten eten en dus voor de natuur in Overijssel."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer: