nieuws

WOII in foto's: Hengelo in puin na bombardementen

Wat zou jij hebben gedaan als de plaats waar je woont werd gebombardeerd? Zou je vluchten of schuilen, zou je überhaupt hebben geweten wat je had moeten doen? Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's.
Op 6 en 7 oktober 1944 werd de Hengelose binnenstad zwaar gebombardeerd door de geallieerden. Het station van Hengelo was het doelwit van de luchtaanvallen, om zo de spoorverbinding naar Duitsland te raken die voor de bezetters belangrijk was. Maar veel bommen misten doel en vielen op het centrum van de stad. Er kwamen 112 burgers om en de binnenstad werd voor een aanzienlijk deel verwoest.
Op de foto staan Duitse militairen tussen het puin op de Enschedesestraat. Op de achtergrond staat de St. Lambertusbasiliek, die onbeschadigd de oorlog doorkwam. 
Hengelo in puin na bombardementen
Hengelo in puin na bombardementen © Onbekend / Bron: Archief gemeente Hengelo

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.