nieuws

Voormalig wereldkampioen Jan Smeekens stopt met schaatsen

Jan Smeekens
Jan Smeekens © Orange Pictures
Jan Smeekens stopt met schaatsen. De Raaltenaar neemt komend weekend tijdens de wereldbekerfinale, waar hij zelf niet aan deelneemt, afscheid van het schaatspubliek in Thialf.
De 33-jarige Smeekens heeft een succesvolle carrière achter de rug. Zijn grootste triomf behaalde hij in 2017, toen hij de wereldtitel op de 500 meter pakte. Op de Olympische Spelen van 2014 dacht hij even de gouden plak op te mogen halen, maar bleek Zwollenaar Michel Mulder een duizendste van een seconde sneller. Daarnaast won Smeekens in 2013 het eindklassement van de wereldbeker op de kortste afstand, werd hij zes keer Nederlands kampioen en pakte hij negen keer de winst op de NK sprint.

Moeilijke beslissing

"Aan de ene kant is het moeilijk en aan de andere kant merk ik dat het fysiek op was", vertelt Smeekens in gesprek met de NOS. "Meerijden om alleen wereldbekers te rijden, kan ik niet. Zo ben ik nooit een wedstrijd ingegaan. Zo kan ik geen topsport bedrijven."

Rugklachten

Smeekens kampt iedere wedstrijd met rugklachten. "Dat is niet ideaal, zeker als je ook nog een gat moet dichten. De stap naar de wereldtop kan ik niet maken. Ik word er niet jonger op. Het voelt alsof het mooi is geweest", aldus Smeekens.
Eerder liet Michel Mulder al weten te stoppen met zijn schaatscarrière. Hij neemt op 11 maart afscheid tijdens de Zilveren Bal in Leeuwarden. Tweelingbroer Ronald verlengde zijn contract bij Reggeborgh met een jaar en gaat dus nog wel even door.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.