nieuws

WOII in foto's: Dachau-gevangenen terug in Nederland

Om een goed beeld te krijgen van de impact van de oorlog op het dagelijks leven werden de afgelopen maanden foto's verzameld uit de provincie. Daar zijn de vijftig meest indrukwekkende beelden uitgerold. Elke dag vertellen wij het verhaal bij een van de foto's.
De Enschede fotograaf Henk Brusse maakte kort na de bevrijding deze bijzondere foto. We zien een groep Nederlandse ex-gevangenen van het concentratiekamp Dachau, die door de Amerikanen zijn gerepatrieerd met een speciale bus. 
Op de bus staat de tekst 'From Dachau Conc. Camp. Thank you Yanks!' De foto is op 25 mei 1945 genomen, waarschijnlijk bij hun aankomst in Enschede of bij de grensovergang Glanerbrug. 
Dachau-gevangenen terug in Nederland
Dachau-gevangenen terug in Nederland © Henk Brusse

Overijssel viert vrijheid

Overijssel is 75 jaar geleden in 17 dagen bevrijd. RTV Oost maakt van 1 t/m 17 april een Vrijheidstour door de provincie. Elke dag staat een bijzonder lokaal oorlogs- of bevrijdingsverhaal centraal. 
Tot begin april delen we elke dag een foto uit Overijssel met een bijzonder verhaal. 
Wil je weten wat er in Overijssel gebeurt tijdens het lustrumjaar? Ga naar onze vrijheidspagina voor verhalen over oorlog en bevrijding updates, of check Overijssel Viert Vrijheid voor evenementen en andere activiteiten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.