nieuws

PEC Zwolle sleept ternauwernood punt uit het vuur in degradatiekraker tegen Fortuna

PEC Zwolle heeft ternauwernood een punt overgehouden aan het bezoek bij degradatieconcurrent Fortuna Sittard. In Limburg leek de ploeg van trainer John Stegeman af te stevenen op een enorm kostbare nederlaag, maar vanaf de strafschopstip redde Lennart Thy in de slotminuten alsnog een punt: 1-1. 
PEC moest het stellen zonder Rico Strieder, die ontbrak vanwege lichte knieklachten. De 20-jarige Jarni Koorman verving Strieder en maakte zijn basisdebuut. Ook Yuta Nakayama stond niet in de basiself, maar dat was niet vanwege een kwetsuur. Stegeman koos voor Sai van Wermeskerken als rechtsback, waardoor Bram van Polen verhuisde naar het hart van de defensie en de Japanner op de bank moest plaatsnemen.

Slordige degradatiekraker

Bij PEC lukte er voor de rust niet veel, bij Fortuna helemaal niets. Van Polen had de voetbalromantici vooraf al gewaarschuwd en zo'n 'kutwedstrijd' als de captain van PEC voorspelde werd het dan ook. PEC kreeg desondanks wel degelijk kansen tegen het aanvankelijk dramatisch spelende Fortuna. Onder meer Vito van Crooij, Kenneth Paal en Mike van Duinen hadden de bezoekers in de eerste 45 minuten op voorsprong kunnen zetten, maar voor de theepauze vielen er geen treffers in de slordige eerste helft, die bol stond van flipperkastvoetbal.

Fortuna scoort

Fortuna kwam een stuk beter uit de kleedkamer en drukte PEC steeds verder terug. De spanning steeg op de tribunes, maar op goed voetbal werden de fans ook in het tweede bedrijf niet getrakteerd. Op een doelpunt wel. Invaller Nakayama werd kinderlijk eenvoudig het bos ingestuurd door Mark Diemers, die vervolgens vrij uit kon halen. Michael Zetterer wist de inzet van de Fortuna-smaakmaker nog te keren, maar was kansloos op de rebound van George Cox. 
Er lukte vervolgens helemaal niets meer bij PEC, dat amper van de eigen helft afkwam. Stegeman probeerde een slotoffensief te forceren met het inbrengen van Lennart Thy, nadat eerder ook Reza Ghoochannejhad al binnen de lijnen was gekomen. En met succes. Fortuna kreeg de bal niet weg na een ouderwetse scrimmage voor het eigen doel, maar niemand van PEC slaagde erin het leer over de lijn te drukken.

Strafschop PEC

Het ontging scheidsrechter Martin van den Kerkhof echter dat Pelle Clement tijdens deze scrimmage onreglementair naar het gras werd gewerkt, maar in Zeist lette men wel op. Van den Kerkhof werd door de VAR naar de zijkant geroepen en kon niets anders dan PEC een penalty geven. Thy nam dit klusje voor zijn rekening en redde in de slotminuten een enorm belangrijk punt voor PEC.

De streep

Door de puntendeling blijft PEC net boven 'de streep' staan, met evenveel punten (26) als Fortuna, dat logischerwijs de nummer zestien blijft. Het gat met nummer veertien FC Twente is een puntje, maar de Enschedeërs komen morgen nog in actie tegen Vitesse.

Fortuna Sittard - PEC Zwolle 1-1

1-0 Cox (71)
1-1 Thy (90)
Arbiter: Van den Kerkhof
Geel: Frederiksen, Tekie; Hamer, Koorman
Fortuna Sittard: Koselev, Rota, Ninaj, Dammers, Cox; Passlack, Frederiksen (Tekie/46), Smeets, Diemers; Ciss (Angha/86) en Karjalainen (Sambou/74)
PEC Zwolle: Zetterer; Van Wermeskerken, Lam, Van Polen, Paal; Hamer, Koorman (Nakayama/70), Huiberts; Van Crooij (Ghoochannejhad/63), Van Duinen (Thy/82), Clement
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.